Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ecaterina Arvintii

Ştiri / Economic

30 Noi. 2020 / 18:10

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021, aprobată de Guvern

Membrii Cabinetului de miniştri au aprobat în cadrul şedinţei de astăzi, 30 noiembrie, proiectul de lege ce vizează politica fiscală şi vamală pentru 2021. Potrivit vicepremierului Serghei Puşcuţa, ministrul Finanţelor, proiectul de lege conţine atât măsuri de diminuare a presiunii fiscale, cât şi mecanisme noi de subvenţionare în vederea susţinerii relansării economice.

Astfel, potrivit lui Serghei Puşcuţa, proiectul de lege prevede măsuri de diminuare a circulaţiei numerarului în economia naţională, uniformizarea cotelor impozitului pe venit, majorarea scutirilor acordate persoanelor fizice, în special cu 50% a scutirilor acordate persoanelor întreţinute, dar şi reducerea de la 18% la 12% a cotei pe venit pentru persoanele care activează în domeniul justiţiei.

Extinderea termenului de aplicare a facilităţilor fiscale la impozitul pe venit pentru sectorul IT, dar şi instituirea mecanismului de subvenţionare a agenţilor economici ce colectează, reciclează şi valorifică deşeurile solide ce derivă din ambalajele importate şi produse pe teritoriul Republicii Moldova sunt alte prevederi importante ale politicii bugetar-fiscale aprobate astăzi de Guvern.

„Proiectul de lege conţine propuneri ce vin să consolideze autonomia financiară şi decizională a autorităţilor publice locale prin anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare, acordarea competenţelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice altele decât cele prevăzute de Codul fiscal în mărimea şi în modul stabilit de autorităţile publice locale”, a mai declarat Serghei Puşcuţa.

Totodată, potrivit ministrului Finanţelor, proiectul de lege prevede şi unele măsuri de politică salarială propusă pentru anul 2021, în special de majorare a salariilor pentru personalul medical.

„Îmi exprim convingerea că acest proiect de lege va avea un impact pozitiv asupra mediului de afaceri, asupra veniturilor bugetare şi asupra bunăstării societăţii şi a cetăţenilor”, a conchis viceprim-ministrul Serghei Puşcuţa.

 

Comentarii