image
Sursa foto: octavianmosin.info

Un bolnav de Covid a murit la Spitalul din Criuleni după ce rezervele de oxigen s-ar fi epuizat; A fost inițiată o anchetă

Oxigenul este indispensabil acum în special pentru pacienții cu COVID-19 internați în Terapie Intensivă. În această situație s-a pomenit și un bărbat de 66 de ani din orașul Criuleni. Copiii acestuia ne-au spus că tatăl lor de mai multe ori a fost nevoit să aștepte oxigenul. El s-a stins pe patul de spital, la câteva zile de la internare.

Administrația Spitalului Raional Criuleni recunoaște că, într-adevăr, într-una din zile, rezervele de oxigen s-au epuizat. În legătură cu acest caz a fost inițiată o anchetă.

La sfârșitul lunii septembrie, tatăl lui Alexandr a făcut pneumonie. Cu acest diagnostic a fost internat în Spitalul Raional Criuleni. Tot aici a fost testat la COVID-19.

ALEXANDR CASAP, fiul bărbatului decedat: "A doua zi după internare a venit acasă. Pe mine ieri m-au internat cu pneumonie, astăzi deja e ora 12 și nu mi s-a administrat încă nimic. Dacă ceva nu îți place ești liber și poți să te duci acasă." I-ar fi răspuns un angajat al spitalului. Această atitudine l-a făcut să părăsească salonul și să nu mai vrea să revină la spital.

Bărbatul s-a lăsat convins în cele din urmă și a fost transportat la spital cu o ambulanță.

ALEXANDR CASAP, fiul bărbatului decedat: "Pe el nu au vrut să-l primească. Deja tatăl era testat pozitiv la care el pe jos a venit înapoi acasă. Vă dați seama ce neglijență."

A fost iarăși dus la spital, iar de această dată a fost internat. Bărbatul a sesizat o altă problemă și le-a vorbit copiilor săi.

ALEXANDR CASAP, fiul bărbatului decedat: "Mi se pare că aparatul de oxigen nu lucrează, mi l-au dat stricat, că eu trag - nu simt nimic, deja a doua zi. La a treia zi îi aduce un aparat normal cu care, cât de cât, poate să respire. La a patra zi deja a început să-i stea rău, fiindcă l-au decompensat, așa e părerea mea, patru zile nu i s-a administrat nimic. L-au decompensat și l-au dus la terapie."

Fiul bărbatului urmărea pe geam starea tatălui său, internat în Terapie Intensivă.

ALEXANDR CASAP, fiul bărbatului decedat: "Aud fetele, nu e aer! Sunați să dea drumul la aer. Am început a alerga pe aici. M-am întâlnit cu un paznic sau grădinar și întreb unde se află aerul și cine răspunde de aer, la care el îmi spune: el nu este, s-a învoit de la lucru. Omul îmi spune, stai că dau eu un apel în decurs de 5-6 minute a intervenit un simplu paznic a schimbat buteliile și deja aer era. A doua oară, fix aceeași problemă. A treia oară fix aceeași chestie. Tot nu se ajungea aer. Pe data de 6 e a patra oară, concret s-a terminat aerul în butelii. El a stat două ore în stare de comă, eu nu știu ce chin a avut fără aer, până l-au intubat. Două ore a stat până s-a adus aerul acesta. Poate 26 de ore au trecut l-au dezintubat și l-au intubat înapoi. La care a doua zi primesc vestea tragică că tatăl tău a decedat, i s-a oprit inima pe data de 8. Pacienții aici vin cu o speranță de a fi tratați, noi știm că situația e tragică, nu toată lumea scapă, dar este o speranță și atunci când îi ia și ultima speranță și aceasta nu e în medicamente, dar un simplu CO2 aceasta este tragic."

Alexandr Casap spune că de fiecare dată a atenționat administrația despre cele întâmplate în instituție, dar era asigurat că totul este sub control.

ALEXANDR CASAP, fiul bărbatului decedat: "Ei dorm liniștiți. Habar nu au ce se întâmplă și încă dau dovadă de neglijență."

Directoarea Spitalului Raional Criuleni ne-a spus că instituția dispune de suficient oxigen.

AURELIA ROMAN, directoarea Spitalului Raional Criuleni: "Nu există în instituția noastră problema cu oxigenul, în fiecare zi salvarea pleacă la Chișinău cu buteliile de oxigen goale și se aduce."

Mai târziu tot ea ne-a spus că oxigenul a lipsit totuși într-o zi.

AURELIA ROMAN, directoarea Spitalului Raional Criuleni: "A fost lucrătorul nostru în altă subdiviziune și s-a adus balonul cu oxigen. Nu s-a mai repetat niciodată, în noaptea aceea a fost singura noapte când s-a consumat atâta oxigen, de aceea și s-a deschis o anchetă internă ca să înțelegem care a fost procesul, din câte cunosc eu a fost o singură dată. Părerea mea personală nu e decesul din cauza insuficienței de oxigen, dar ancheta internă o să arate."

Patru persoane sunt responsabile de schimbarea buteliilor, ne-a mai comunicat managerul Spitalului Raional Criuleni.

Jurnal TV a mai reflectat cazul unui bărbat care a murit în această instituție medico-sanitară, iar rudele la fel au sesizat aceeași problemă cu oxigenul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: