Profesiile viitorului încep cu noi! Află ce se ascunde în spatele proiectului „Tekwill în fiecare școală” și cum urmează a fi transformată educația din Republica Moldova

În Republica Moldova a fost lansat cel mai revoluționar proiect din țară „Tekwill în fiecare școală”. Scopul inițiativei este de a dezvolta abilitățile și aptitudinile elevilor și copiilor pentru ca aceștia să fie mai pregătiți pentru profesiile viitorului. Proiectul vine cu o viziune inovativă, cu noi cursuri care au un conținut digital de interacțiune permanentă, cu noi metodologii pentru predare și învățare în cadrul instituțiilor de învățământ din țară. Cum a apărut acest proiect, ce își propune pe termen lung să realizeze și cum urmează să fie transformată educația din Republica Moldova, aflăm de la managerul proiectului „Tekwill în fiecare școală” Tatiana Alexeev.

Foto: Tekwill

Cum a apărut ideea celui mai îndrăzneț proiect educațional din Republica Moldova și care au fost cele mai importante etape ale inițiativei?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: Sistemul educațional din Republica Moldova se confruntă cu o serie de constrângeri, iar provocările sunt cauzate de lipsa unor platforme și instrumente viabile de învățare online adaptate necesităților didactice, dar și cerințelor timpului. Totodată, este în creștere numărul reprezentanților sectorului privat și al companiilor IT care sunt în căutare de forță de muncă deja formată, calificată și cu abilități tehnice adaptate necesităților actuale de pe piață. Aceste motive ne-au impulsionat să lansăm un program care ar permite, pe de o parte, educarea tinerei generații pentru profesiile viitorului, iar pe de altă parte, pregătirea viitorilor specialiști calificați și competenți. „Tekwill în fiecare școală” este o continuare mai extinsă și completă a proiectului TwentyTU, pe parcursul căruia a fost lansată campania de finanțare participativă, la care au participat membrii sectorului privat, cetățenii țării și reprezentanții diasporei, dar și partenerii externi de dezvoltare – PNUD Moldova, USAID și Suedia.

În prezent, câte școli și câți profesori sunt membri ai acestui proiect-pilot?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: În luna iunie, după sesiunea de depunere a cererilor de la școlile din întreaga țară, comitetul de evaluare a selectat 77 de instituții școlare pentru a participa la programul-pilot și pentru a beneficia de formare complexă destinată profesorilor și elevilor. Toate aceste materiale didactice trebuiau plasate pe o platformă de eLearning, pentru a fi cât mai accesibile pentru participanți. În acest sens, în luna septembrie 2020 am lansat platforma tekwill.online, pentru elevi și profesori. Până în prezent, peste 5.300 de elevi din clasele 7-12 s-au înscris pe platformă și studiază 3 cursuri digitale interactive.

Tatiana Alexeev / Sursa:Tekwill

În cadrul proiectului-pilot, cele 77 de școli au introdus deja câteva cursuri opționale pentru a pregăti elevii pentru profesiile viitorului. Despre ce este vorba?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: În acest an, cursurile pe care deja le-am lansat sunt Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectarea și Dezvoltarea Web, dar și Designul Grafic. Elevii acordă o atenție deosebită cursului de Design Grafic, iar în prezent, 108 clase cu 2.441 de elevi învață această materie. Al doilea în topul preferințelor este modulul de Dezvoltare Web, cu 90 de clase și 1.660 de elevi care îl studiază la această etapă, iar pe locul trei în topul intereselor se află cursul de Programare al Algoritmilor în C/C++, cu 55 de clase și 1.215 elevi. Reușitele în acest sens se datorează conținutului calitativ, prezentat într-o manieră clară și prietenoasă, dar și celor mai buni autori de curs, care au depus eforturi considerabile pentru a le face accesibile și ușor de învățat.

Cum decurg lecțiile și care este frecvența lor? De la ce vârstă elevii pot accesa și studia unul din cursurile menționate mai sus?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: Cursurile pot fi studiate cu ghidarea unui profesor, iar la această etapă, lecțiile sunt dedicate elevilor cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. Fiecare curs cuprinde 34 de lecții, care sunt studiate câte una pe săptămână, timp de un an. Acestea includ resurse educaționale de tip text digital, lecții video, exerciții de simulare, teste interactive de evaluare și realizarea unui proiect final. Pe durata cursului, elevii pot adresa întrebări profesorilor de nenumărate ori – atunci când au neclarități, nu pot duce la bun sfârșit un item sau vor să afle ceva nou. Încurajăm învățarea proactivă și libertatea decizională în raport cu informațiile pe care tinerii vor le studieze.

Apropo, despre profesori. Cum au fost instruiți profesorii pentru a putea preda profesiile viitorului?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: În cadrul unui program de formare continuă, profesorii din instituțiile de învățământ participante la programul-pilot „Tekwill în fiecare școală” beneficiază de instruiri fără plată, dar și acces gratuit la echipamentele necesare desfășurării cursurilor. Aceștia sunt învățați să integreze metode inovative de predare și învățare în clasă, instruiri cu privire la conținutul cursurilor, dar și utilizarea platformei tekwill.online. Pe parcursul întregului an de studii, pedagogii beneficiază și de expertiza unui mentor, în eventualitatea apariției unor neclarități la predarea disciplinelor viitorului.

Cursurile opționale sunt disponibile pentru toți doritorii?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: Pentru următorul an academic, vor fi selectate 100 de instituții de învățământ secundar general, care vor putea oferi elevilor oportunitatea de a studia discipline opționale, iar profesorilor – un program complex de dezvoltare profesională continuă, inclusiv integrarea unor metodologii inovative de predare și învățare în clasă. Astfel, în anul academic 2021-2022 urmează a fi lansate, pe lângă cele 3 deja existente - Programarea Algoritmilor în C/C++, Proiectarea și Dezvoltarea Web, dar și Designul Grafic - încă două cursuri opționale. Este vorba despre Inteligența Artificială și Proiectarea și Dezvoltarea Aplicațiilor Mobile. Primele 3 cursuri vor fi disponibile și în limba rusă pentru anul viitor.

De unde ați găsit resurse financiare pentru a pune în aplicare acest proiect revoluționar?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: Cum am spus și anterior, „Tekwill în fiecare școală” este o continuare a proiectului TwentyTU, pe care l-am lansat acum doi ani. Datorită unei ample campanii de strângere de fonduri, care a durat mai bine de jumătate de an, au fost colectați 131.000 USD. Banii au fost adunați în urma eforturilor și implicării din partea donatorilor internaționali, a companiilor locale, dar și a diasporei și cetățenilor din țară. Această sumă a fost investită în producția materialelor didactice și interactive și asigurarea procesului de elaborare și dezvoltare al lor. La fel, banii au fost utilizați pentru programe de învățământ implementate de școli și care au fost bazate pe cererile de piață, pentru programe aprobate de MECC, în realizarea platformei online de educație, dar și pentru asistență continuă acordată profesorilor și elevilor.

Care sunt planurile de viitor și cum urmează a fi extins proiectul „Tekwill în fiecare școală”?

Tatiana Alexeev, manager de proiect „Tekwill în fiecare școală”: Acest an ne-a demonstrat că viitorul este online, iar o bună pregătire și dotare a instituțiilor de învățământ cu echipamentele tehnice necesare sunt o condiție importantă pentru o bună desfășurare a procesului de predare. Mai mult, sectorul IT este în continuă dezvoltare, iar cererea de angajați calificați urmează să crească în anii care vin. Din aceste motive, dar și pentru că ne dorim ca un număr cât mai mare de elevi să beneficieze de educație performantă și adaptată profesiilor viitorului, ne luăm angajamentul ca până în anul 2024, 90 la sută din liceele din țară să facă parte din comunitatea „Tekwill în fiecare școală”. Mai mult, pentru a atinge aceste obiective, am donat 200 de laptopuri pentru profesorii care deja fac parte din programul-pilot, pentru ca să aibă la dispoziție toate echipamentele necesare desfășurării orelor.

Totodată, în perioada care urmează vom lansa un Ghid destinat profesorilor din Republica Moldova, unde vor găsi metodologii interactive de predare, modele inovative de prezentare la lecții, dar și exemple prin care elevii să poată asimila ușor un volum mare de informații. Toate, cu scopul de a oferi educației din Republica Moldova un accent inovativ, permisiv și care să devină temelie în instruirea generațiilor pentru profesiile viitorului.

Cum pot aplica cei care încă nu fac parte din comunitatea „Tekwill în fiecare școală”?

Pentru a putea participa, instituțiile de învățământ general secundar trebuie să întrunească mai multe criterii, care sunt deja listate pe platforma eLearning tekwill.online și pe pagina de facebook „Tekwill în fiecare școală”. Înscrierile pentru program au început deja, iar termenul limită pentru completarea formularelor de înregistrare este 22 februarie 2021. Iar dacă, doritorii de a fi parte a programului „Tekwill în fiecare școală” au nevoie de informații suplimentarea ne pot contacta la adresa: eLearning@ict.md

Crearea cursurilor din cadrul proiectului „Tekwill în fiecare școală” a fost posibilă prin mobilizarea eforturilor financiare ale sectorului privat, a cetățenilor țării și a diasporei precum și a partenerilor externi de dezvoltare - PNUD Moldova, USAID, Suedia. De asemenea, inițiativa se bucură de sprijinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.


Pub