Fete și femei în IT. De la accelerarea procesului de gândire, la crearea unui viitor digitalizat

Transformările contemporane ne-au adus la începutul celei de-a patra revoluții industriale, iar sistemele digitale, indiferent de forma pe care o au, sunt omniprezente în viața noastră. Și pentru că oamenii, fabricile și companiile interacționează, dezvoltarea tehnologică se produce cu pași grăbiți. Profesiile viitorului sunt deja ale prezentului, iar majoritatea domeniilor au tangență directă cu IT-ul. Tehnologia a devenit o parte indispensabilă a vieții, iar femeile au un rol tot mai important în acest domeniu. Pentru a susține fetele și femeile în IT, Tekwill a lansat o serie de inițiative și cursuri, care, ulterior, le-au oferit șansa de a alege joburi avantajoase, bine plătite și cu posibilități de dezvoltare.

Foto: Tekwill

Acum doi ani, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu suportul UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu sprijinul financiar al Suediei, în cadrul Proiectului „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” au demarat un program amplu de abilitare a femeilor în domeniul IT ce le oferea oportunități și condiții propice de afirmare în cea mai promițătoare industrie a prezentului și viitorului. Beneficiare au fost 50 de fete și femei din Republica Moldova, care au obținut burse complet sau parțial finanțate pentru a urma cursuri de instruire - Java Fundamentals, SQL Fundamentals și Networking & Cyber Security – și de a obține certificări internaționale în domeniul tehnologiilor informaționale.

„Arta rămâne pasiunea mea, iar IT-ul este vocația mea...”

Acum câțiva ani, Mihaela Kawinska a absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, dar nu a urmat o carieră în actorie. Curajul și perseverența au dus-o la un interviu într-o companie IT locală, care livrează servicii de dezvoltare software, reușind să obțină un job în calitate de Business Development Manager (Manageră în dezvoltarea afacerilor).

Mihaela Kawinska, Manageră în dezvoltarea afacerilor: „Timp de 9 ani am lucrat atât în calitate de customer service (serviciu relații clienți), cât și în vânzări, în Moldova și în Polonia. Trecerea în IT a fost spontană. Datorită experienței acumulate pe parcursul acestor ani, am avut ocazia să mă cufund în ceva nou și m-am angajat într-o companie care oferă soluții de software. A trebuit să învăț de la început, de la fiecare cuvânt – primii termeni, ce este Front-End, Back-End, API, până am ajuns să înțeleg ce înseamnă o structură, o infrastructură, ce înseamnă arhitectura unui sistem.”

Înainte de a obține funcția, tânăra a studiat cursul de Networking & Cyber Security, în cadrul programului „Burse în IT pentru fete și femei”, organizat de Tekwill Academy, în contextul în care securitatea cibernetică și administrarea rețelelor devin din ce în ce mai importante și mai solicitate la nivel de industrie și sfera publică și cu posibilități de angajare și creștere profesională.

Mihaela Kawinska, Manageră în dezvoltarea afacerilor: „Am fost mereu curioasă să înțeleg ce construiesc dezvoltatorii sau ce se întâmplă în spatele unui soft. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care mi le-au oferit cursurile de la TEKWILL a fost încrederea în sine. Am făcut față informației, am asimilat-o, a început să îmi placă și să mă simt bine în domeniul în care activez. Toate împreună mi-au oferit putere și încredere pot să aduc valoare în compania unde lucrez sau oriunde la nivel tehnic.

„Dezvoltarea merge cot la cot cu gândirea accelerată ...”

Dorința de a afla ce se întâmplă dincolo de ecran” a fost primul imbold de a alege o carieră în tehnologii informaționale. Ulterior, susținută de către prieteni care muncesc în domeniu, a menținut activă dorința de a profesa în IT. Asta pentru că digitalizarea presupune multă informație, care necesită continuă cercetare și studiere. În calitate de Business Development Manager (Manageră în dezvoltarea afacerilor), Mihaela prezintă potențialilor parteneri atât oferte și soluții digitale, cât și servicii și produse ale companiei. Totodată, reprezintă instituția la evenimente locale și internaționale.

Domeniul tehnologiilor informaționale deschide multe oportunități, iar companiile IT investesc tot mai mult în dezvoltarea profesională și personală a angajaților. Tehnologia devine o parte indispensabilă a vieții noastre, iar IT-ul un domeniu de viitor și cu impact asupra altor sfere. Tânăra susține fetele și femeile să aleagă o carieră în IT, dacă această profesie prezintă interes pentru că vor găsi oportunități importante pentru dezvoltarea personală și profesională.

Mihaela Kawinska, Manageră în dezvoltarea afacerilor: „Presiunea din partea societății este foarte mare. Fiind femeie, știi că intri într-o companie unde predominant sunt bărbați, apar mai multe frici, printre care cea că arăți neprofesionist și că nu te descurci. În cazul fiecăruia dintre noi vor apărea multe bariere psihologice. Le-aș sfătui pe femei să caute suportul în femeile care deja activează, să urmeze exemplul persoanelor care au venit absolut nepregătite, dar care au atins succes. Aceste femei sunt multe. În Moldova, eu am avut norocul să am foarte multă susținere din partea colegilor de la serviciu.”

IT-ul este o profesie solicitată pe piața muncii, fapt pentru care Mihaela încurajează femeile să fie determinate și să beneficieze de oportunitățile pe care acest domeniu le poate oferi pe termen lung.

Ana Chirița, directoare Proiecte Strategice, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC: „Programul de abilitare a femeilor în domeniul tehnologiilor informaționale vine să ajute mai multe femei din Chișinău și din spațiul rural să-și găsească o nouă carieră în domeniul IT. Dacă ne referim la bursele din domeniul IT, inițial ne-am gândit să oferim 40 de burse totale. În momentul aplicării, au fost femei care au indicat posibilitatea co-finanțării studiilor pe care le-am oferit. În total, am ales 50 de femei care au beneficiat de aceste burse totale sau parțiale. Am încercat să alegem femei care erau fie în concediul de maternitate sau care încercau să se reorienteze spre o carieră în IT.”

Lucreția Ciurea, specialistă monitorizare și evaluare în cadrul UN Women Moldova: „Mandatul nostru este să asigurăm egalitate de gen și să abilităm femeile. Ne-am orientat anume în domeniul tehnologiilor informaționale pentru că oferă multe oportunități. Piața muncii este un domeniu care se dezvoltă rapid și este foarte atractiv. Ca parte financiară, este pe primul loc în economia națională. Sunt foarte multe oportunități bune pentru ca fetele și femeile să îmbrățișeze o profesie care să le dea șansa să se realizeze, să devină financiar independente și să se dezvolte.”

În iunie 2018, Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, în colaborare cu UN Women (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) cu sprijinul financiar al Suediei, a lansat o amplă inițiativă privind abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor. Obiectivul principal al proiectului este promovarea egalității de gen prin intermediul tehnologiilor informației și comunicațiilor și sensibilizare asupra faptului că tehnologiile informaționale și ale comunicațiilor sunt instrumente care permit egalitatea de gen și abilitarea femeilor și crearea unei societăți în care femeile și bărbații pot contribui și participa în mod substanțial. Proiectul „Abilitarea femeilor în domeniul tehnologiilor” este implementat în parteneriat cu Proiectul „Dezvoltarea Centrului de Excelență în domeniul TIC”, finanțat din sursele Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și Suediei.


Pub