Sistemul de chirurgie robotizată: 1.000 de operații finalizate în întreaga Europă

Chirurgia robotică este în plină expansiune în Europa și în întreaga lume, un robot chirurgical construit în Marea Britanie finalizând acum peste 1.000 de operații, transmite Euronews.

Foto: hpth-saint-jean.fr

Cu o pereche de ochelari 3D și folosind ceea ce arată ca niște controlere de gaming, chirurgii calificați pot utiliza sistemul de înaltă tehnologie Versius pentru a întreprinde proceduri complicate, cu rezultate adesea mult mai bune pentru pacienți.

Utilizarea acestei intervenții chirurgicale cu acces minim – aduce beneficii majore pentru pacienți, cum ar fi perioade mai scurte de spitalizare, timp de recuperare mai rapid, durere mai mică, sângerare mai mică și cicatrici reduse.

După două decenii de la introducerea primului robot chirurgical

Versius a fost creat de CMR Surgical, cu sediul în Cambridge, și este acum utilizat în spitale din Franța, Italia, Marea Britanie și India.

„Dacă ai putea avea un robot cu încheieturi articulate și o viziune îmbunătățită și mai mulți oameni care ar putea face o intervenție chirurgicală cu acces minim, atunci mai mulți pacienți ar beneficia de toate avantajele acestui sistem”, a declarat Mark Slack, co-fondator și director medical al CMR Surgical.

Lansat în 2018, sistemul a finalizat acum mai mult de 1.000 de intervenții chirurgicale și face parte din utilizarea în plină dezvoltare a chirurgiei robotice, introdusă pentru prima dată în 2000, citează Playtech.

Utilizarea acestor operații a fost introdusă cu sistemul chirurgical da Vinci, iar Slack speră că noul sistem al companiei sale va duce la o scară mai mare de adoptare.

O barieră pentru spitale și autoritățile sanitare poate fi prețul, Versius costând între 1,12 și 1,68 milioane de euro. Majoritatea spitalelor accesează sistemul pe bază de leasing.

Cu toate acestea, sistemul pare să își merite prețul. Experiențele pacienților aduc dovada eficienței chirurgiei robotice.

„Nu pot să spun că a existat durere. Aș spune că e poate un pic inconfortabil. Singurele analgezicele pe care le aveam erau paracetamolul. A fost destul de uimitor, chiar a fost”, povestește una dintre pacientele din Marea Britanie care a fost supusă unei operații realizate cu ajutorul Versius. „Pentru așa ceva am crezut că va fi atât de traumatic. A fost într-adevăr destul de simplu, în cele din urmă”.


Pub