Igor Dodon, despre alegerile parlamentare anticipate: Aproape 40 de deputați ar vota și o „taburetcă” în funcția de premier pentru a le evita

Alegerile parlamentare anticipate sunt inevitabile, dar dizolvarea Parlamentului ar fi o procedură mai complicată deoarece sunt deputați care înțeleg că nu vor intra în noua componență parlamentară dacă acestia vor fi declanșate. Declarațiile au fost făcute de președintele în funcție, Igor Dodon, în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la M1.

Foto: UNIMEDIA

„Acum dezbateri sunt, mare majoritate în Parlament nu este , dar dacă este un proiect în interesul oamenilor vedem că deputații votează. Eu nu cred că în acest Parlament poate fi creată o majoritate parlamentară. Logic ar fi, pentru că sunt două partide și doi lideri care au legitimitate majoră, pe stânga suntem noi, pe dreapta este PAS. Aceste alegeri au demonstrat că acești lideri au susținere și legitimitate din partea populației. O soluție ar fi să găsească limbă comună aceste fracțiuni mai mari. Din mesajele lansate de oponenți, acest lucru este puțin probabil”, susține Igor Dodon.

Potrivit președintelui în exercițiu, în actualul Parlament nu va putea fi creată o majoritate parlamentară, iar unii dintre deputați le-ar fi frică de declanșarea alegerilor parlamentare anticipate pe motiv că nu ar avea șanse de a intra în Parlament, din nou, iar din această cauză ar fi de acord să voteze și un scaun în funcția de premier al Republicii Moldova.

„În acest Parlament majoritate parlamentară, în opinia mea, nu va fi creată. Vor fi votări haotice în dependență de proiect și vom ajunge la alegeri parlamentare anticipate. Chiar dacă să presupunem că se găsesc 51 de voturi de mandate de deputat pentru a da jos Guvernul, ceea ce va fi foarte dificil. În acest Parlament sun 35-40 de deputați care știu la sigur că în caz de anticipate, ei nu intră în Parlament. Ei se vor ține cu dinții, nu vor vota niciun fel de demisie a Guvernului, dacă nu vor ști exact cum se numește altul. Sunt mai multe fracțiuni în Parlament și grupuri parlamentare care sunt categoric împotriva alegerilor anticipate. Noi suntem pentru alegeri anticipate, pentru că acest Parlament nu corespunde votului cetățeanului din februarie 2019. Va fi greu de inițiat procedura de dizolvare a Parlamentului pentru că acei 35-40 de deputați care nu vor intra în Parlament după alegerile anticipate, ei vor vota măcar o taburetka în funcția de prim-ministru pentru a evita alegeri parlamentare anticipate. Unica soluție de a dizolva acest Parlament este dialogul între PSRM și PAS”, a conchis Dodon.


Pub