Cum comentează Igor Dodon declarațiile recente ale Maiei Sandu și Federației Ruse privind regiunea transnistreană: „Nouă nu ne trebuie destabilizare”

Igor Dodon o contrazice pe președinta aleasă, Maia Sandu, și spune că, de fapt, poziția precum că Republica Moldova își dorește ca misiunea de pacificare din stânga Nistrului să fie transformată în una civilă sub egida OSCE, este una expirată și că „nu este așa o poziție de mai mult timp”. Delcarația a fost făcută de președintele în exercițiu în cadrul emisiunii Moldova în Direct de la M1.

Foto: UNIMEDIA

„În primul rând, nu este așa o poziție de mai mult timp. Aceste declarații care s-au făcut din nou, în pripă, eu sper că nu este sub dictantul cuiva sub aspect geopolitic. Eu foate mult sper că la baza acestor declarații nu stau jucători geopolitici importanți care o curtează și o conduc în declarații pe președinta aleasă, Maia Sandu”, a declarat Igor Dodon.

Mai mult, acesta susține că tensionarea relațiilor cu federația Rusă nu este benefică pentru țară, iar în ultimele zile s-a vorbit tot mai mult despre destabilizare, exact ca în anii '90.

„La singur, aceste declarații nu corespund la moment situației din Republica Moldova și nu corespund necesității de a calma spiritele. Am văzut pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul zilei de astăzi foarte multe comentarii și foarte multe acuzații reciproce. Mi-am amintim de începutul anilor ’90. Cu regret, nu vreau să sperii pe nimeni, ne privește acum toată țara, dar atâtea declarații și atâtea discuții despre destabilizare, Doamne ferește. Eu nu-mi amintesc în ultimii ani așa ceva”,susține Igor Dodon.

„Aceste declarații au fost provocate de președinta aleasă cu câteva săptămâni înainte de inaugurare, de aceea și am spus că trebuie să iasă din lupta electorală, trebuie să revină pe pământ și să se uite cu ochii limpezi la situația aceasta, nu tulburi după alegeri. Misiunea de pacificare pe Nistru este o misiune care are mandatul internațional, unde nu sunt doar ruși. Sunt și pacificatori moldoveni, sunt și cetățenii Moldovei din regiunea transnistreană, sunt ucraineni și este o misiune datorită căreia noi nu avem vărsări de sânge pe Nistru. Această misiune și-a îndeplinit până acum toate obligațiunile, le îndeplinește și acum și urmează să le îndeplinească mai departe până nu găsim o soluție politică. Nouă nu ne trebuie deatabilizare aici, noi vedem ce se întâmplă în alte părți. Oare Maia Sandu înțelege că astfel de acuzații acide și învinuiri în adresa Federației Ruse pot avea și efect invers?”, se întreabă președintele în exercițiu.

„Atâta timp cât ele rămân doar declarații, sper să nu revenim la conflictul de pe Nistru. Trebuie să fim foarte atenți cu astfel de declarații. Noi acum exportăm cinci categorii de bunuri fără taxe vamale în Rusia. Acordul expiră exact peste 30 zile. Cine va negocia un nou acord?”, se mai întreabă la final Igor Dodon.

Amintim că ieri, 30 noiembrie, Federația Rusă a declarat că „O modificare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană”. Reacția Kremlinului a venit după ce președinta aleasă, Maia Sandu, a precizat că Rusia trebuie să-și retragă grupul operativ și munițiile păzite de aceștia de pe teritoriul Republicii Moldova și că misiunea de pacificare creată în 1992 trebuie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE.

Președinta aleasă, Maia Sandu, a declarat în cadrul conferinței de presă, susținute astăzi, 30 noiembrie 2020, că grupul operativ și munițiile de pe teritoriul țării trebuie retrase, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida OSCE.

„Atunci când vorbim de prezența militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este grupul operativ al forțelor armate și în raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul părții Republicii Moldova. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral și poziția statului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se restragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzește trebuie, de asemenea, retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este, va fi și va rămâne poziția statului Republica Moldova. A doua parte este misiunea de pacificare. Pe această misiune de pacificare există un acord din anul 1992 semnat de către Republica Moldova și Federația Rusă, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare de mai multă vreme, partea Republicii Moldova spune că această misiune trebuie să fie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE și repet, asta este poziția Republicii Moldova, poziție pe care eu o reiterez” a declarat Maia Sandu.


Pub