Scoția oferă absorbante gratuite pentru a pune capăt sărăciei. Dar ce face Moldova?

 Scoția e prima țară din lume care oferă gratuit absorbante și tampoane. Decizia a fost aprobată pe 24 noiembrie 2020, de Parlamentul din Scoția. Astfel, autoritățile se obligă să asigure pe oricine are nevoie de aceste articole igienice, pentru a lupta împotriva sărăciei în timpul menstruației. 

După ce mai multe sondaje au arătat că elevii care proveneau din familii sărace nu frecventau lecțiile în timpul menstruației, pentru că nu-și puteau permite să cumpere absorbante, în 2018, Scoția a început să ofere gratuit absorbante la școli și universități. Tot atunci, rezultatele sondajelor au arătat că fiecare a cincea femeie nu-și poate cumpăra absorbante și de aceea folosește drept absorbante – haine vechi, șosete sau ziare. După prezentarea acestor date, oamenii au ieșit la proteste „Salvați-ne șosetele!”, „Tampoanele nu sunt un lux!”, iar autoritățile au început să se gândească ce pot să facă.  Între timp, o serie de companii private ofereau absorbante gratuite. Astfel, nu mai era o noutate că în multe toalete publice sau localuri puteai găsi absorbante pe care să le folosești. Monica Lennon, membră a Parlamentului din Scoția, a cerut guvernului să facă încă un pas și să asigure toate femeile cu absorbante. „Femeile nu ar trebui să aleagă între a pune cina pe masă și a cumpăra produse de igienă pentru ele și fiicele lor”, a spus ea. 

În 2019 au apărut absorbante gratuite și în biblioteci, precum și în centrele de recreere, iar peste un an, Parlamentul scoțian a votat în unanimitate în favoarea proiectului de lege privind oferirea gratuită a produselor igienice pentru menstruație. Conform noilor reguli, autoritățile locale, cât și administratorii instituțiilor de învățământ vor trebui să asigure că aceste produse sunt disponibile gratuit.

Memorandumul financiar însoțitor al proiectului de lege estimează că acesta ar putea costa aproximativ 8,7 milioane de lire sterline (9,7 mln de euro) pe an până în 2022, în funcție de numărul de femei care vor beneficia de aceste produse. 

Situația din Moldova

Ciclul menstrual nu se oprește în lunile când nu ai bani suficienți pentru mâncare, nu ai de lucru sau unde locui. În fiecare an, fiecare femeie din Republica Moldova trebuie să cheltuie cel puțin 300 de lei pentru procurarea absorbantelor. Deși pentru mulți această sumă pare neînsemnată, pentru femeile care nu au venituri stabile și fac parte din categoria persoanelor social vulnerabile, orice cheltuială are o greutate însemnată asupra bugetului familiei. 

Cristina Mastac Comerzan, administratoarea comunității Ask a Mom, care se implică în multe campanii de ajutor a oamenilor nevoiași, spune că absorbantele și praful de spălat sunt în capul listei când este vorba de nevoile unei familii sărace. „În unele zone rurale încă e epoca de piatră. Vorbim despre familii care nu-și permit să-și cumpere o pâine. De mame care nici nu sunt puse la evidență, care nu au imobilul lor propriu. Ele nu pot beneficia de niciun ajutor de la stat și de aceea se întrețin doar prin munca de zi și din donații. Ele mai degrabă vor cumpăra un kg de făină sau de griș, care costă 11 lei, decât să-și cumpere un pachet de absorbante care costă 26-35 de lei”, spune Cristina.

De aceea, de cele mai multe ori, aceste femei folosesc metodele preluate încă de pe timpurile bunicilor – cârpele.

„Folosesc bucăți de stofă sau dacă învață la școală, nici nu mai merg la ore, preferând să stea izolate și rușinate în casă”. 

În Republica Moldova subiectul ciclului menstrual mai continuă să fie un subiect tabu în multe localități, la școală, pe stradă sau în casă, unde părinții evită să vorbească despre asta. „Încă am mai auzit expresii: «zilele murdare» sau «copilul e murdar». Stăm foarte prost la capitolul educație sexuală, igienă personală și respectarea drepturilor copilului și femeilor”, constată activista. De multe ori tinerele ajung să se sperie de primul ciclu menstrual și să considere că sunt bolnave, până nu ajunge cineva să le liniștească. „Astea sunt lucruri despre care trebuie de spus pe nume, dar să nu voalăm. Am întâlnit fete care văd prima dată absorbante la 15 ani. Trăim în secolul când în unele localități încă mai e normal ca femeile să folosească stofă în loc de absorbante. Nimeni nu se miră și pentru nimeni asta nu e ceva ieșit din comun”, se revoltă Cristina.

Despre educația în sănătate în școli și importanța acestor ore, găsești aici:

„În dulapul din clasă avem absorbante și prezervative”

Lucrurile pe care le spune administratoarea Ask a Mom sunt confirmate și de asistenta socială din satul Dubăsarii Vechi, Criuleni. Irina Calîcaura spune că în satul lor tinerele sunt bine informate privind produsele pe care trebuie să le folosească în timpul ciclului menstrual, însă mai sunt persoane care apelează la bucăți de cârpă.

„În familiile social vulnerabile, în special în perioada rece a anului, când nu pot lucra prin sat cu ziua, efectiv nu le ajung bani ca să-și cumpere absorbante și de aceea apelează la cârpulițe”.

Cu toate acestea, nici la nivel local, dar nici la nivel național această problemă nu este abordată.  

Victoria Morozov, o moldoveancă stabilită în SUA, directoarea „The Moldova Project” spune că și beneficiarele lor folosesc absorbante doar dacă cineva le donează. „Pentru categoria de beneficiari cu care lucrăm noi absorbantele sunt un lux, foarte scumpe de procurat, îndeosebi dacă în gospodărie sunt mai multe fete măricele”, spune Victoria. Iar în momentul în care absorbantele se termină, acestea folosesc metodele vechi, precum cârpe, care apoi sunt spălate și reutilizate. „Este trist ca în 2020 femeile să folosească cârpe pe care le mai reutilizează… Mai ales că majoritatea dintre ele nu au apă la robinet, nu au mașini de spălat, deci trebuie să aducă apă de la fântână și să le spele manual”, subliniază tânăra.

Dacă statul și-ar propune să asigure cu absorbante cel puțin pe fetele din școli cu vârsta de 11-19 ani (163448 de tinere), atunci anual ar trebui să scoată din buget peste 40 de milioane de lei, ceea ce ar constitui 0,9% din banii alocați pentru Ocrotirea sănătății în anul 2020

Soluții căutate de alte țări

UNFPA atrage atenția asupra faptului că menstruația este un subiect legat de drepturile fundamentale ale omului. Astfel, de-a lungul vieții, femeile petrec de la trei la opt ani având menstruație. În această perioadă, ele au nevoie de condiții de igienă, servicii și produse necesare pentru a-și continua activitatea în regim obișnuit. Cu regret, subiectul menstruației lipsește de pe agenda politicilor publice.  

Citește și despre experiența primei menstruații:

Sunt Maia și am menstruație

Potrivit unor calcule făcute de Institutul Național de Sănătate SUA, pe parcursul vieții, fiecare femeie folosește în jur de 16.800 de tampoane sau absorbante.

În mai multe toalete publice din New York poți vedea afișe cu „buzunare” în care femeile pot dona produse pentru menstruație, pentru a ajuta numeroasele femei fără adăpost sau cele social vulnerabile care frecventează toaleta. 

În iulie 2018, Connecticut a votat pentru anularea taxei pentru produsele de igienă folosite pentru menstruație, iar compania Amazon a creat o platformă pe care oamenii pot dona virtual absorbante, care ulterior sunt repartizate femeilor social vulnerabile. 

De asemenea, în anul 2019, autoritățile locale din Highland Park au lansat un proiect pilot care să faciliteze accesul femeilor la absorbante sau tampoane. Astfel, în toaletele din primărie, femeile nu mai trebuie să plătească pentru absorbantele pe care le  pot lua de acolo. Iar pe cutiile unde înainte femeile care aveau nevoie de absorbante trebuiau să arunce bani, acum este scris „Dacă ai nevoie, folosește!”. Autoritățile susțin că au decis să facă asta pentru că au înțeles că aceste produse nu sunt un moft, ci o necesitate. 

Tot anul trecut, Anglia a lansat o inițiativă de a oferi produse sanitare gratuite în școli, iar Noua Zeelandă a făcut același lucru la începutul acestui an.

Sursa foto: CNN, healthline.com. 

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.