10:38:31 18.04.2024
Stiri

O nouă molimă amenință omenirea. Ce vine după COVID-19? OMS avertizează

Actualitate 01.12.2020 09:20 Vizualizări1481 Autor: Ziarul National
O nouă molimă amenință omenirea. Ce vine după COVID-19? OMS avertizează


Un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, a anunțat că omenirea riscă viitoare pandemii dacă nu va învăța nimic din actuala criză sanitară și va face aceleași greșeli și pe viitor.

Mike Ryan, directorul Programului pentru urgenţe sanitare al OMS, a avertizat luni că omenirea riscă viitoare pandemii dacă suferă de ‘amnezie’ şi nu învaţă din criza actuală de coronavirus. „Am văzut amnezia care pare să coboare asupra lumii după un eveniment traumatic, iar acest lucru este de înţeles”, a spus Ryan într-un briefing de presă la Geneva, potrivit Reuters.

„Dar, dacă o vom face din nou, aşa cum am făcut după SARS, aşa cum am făcut după H5N1, aşa cum am făcut după pandemia de H1N1, dacă vom continua să ignorăm realităţile a ceea ce patogeni noi şi periculoşi pot face civilizaţiei noastre, atunci este probabil că vom trăi din nou acelaşi lucru sau chiar mai rău în timpul vieţilor noastre”, a tras el un semnal de alarmă. Ryan s-a lansat şi într-o critică a statelor dezvoltate, explicând că acestea au gestionat sistemele de sănătate ‘ca pe linii aeriene low-cost’ şi că omenirea plăteşte acum preţul. „În nord, din cauza modelului de costuri pentru sistemele de sănătate, noi ne-am proiectat sistemele de sănătate să fie livrate la eficienţă de 95%, 98%, 100%. Este aproape ca un model de companie aeriană low-cost pentru furnizarea de servicii de sănătate”, a spus el.

„Ei bine, acum plătim un preţ pentru aceasta, neavând acea capacitate suplimentară în sistem – considerând sănătatea ca pe un centru de costuri, considerând sănătatea ca pe o scurgere de resurse pe seama dezvoltării, ca trăgând înapoi economia, şi trebuie să regândim ce înseamnă aceasta”, a mai spus responsabilul OMS.

„Nu putem negocia cu COVID-19”

„Nu putem negocia cu COVID-19 și nici nu putem închide ochii și spera că va dispărea. Comunitatea internațională trebuie să regăsească urgența simțului binelui comun. Poate ca suntem obosiți de COVID-19, însă el nu s-a săturat de noi”, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătații (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md