Linkuri accesibilitate

Stare de urgenţă moldovenească. Ce se schimbă?


Realitatea (pandemică), comentată cu amănuntul de scriitorul Iulian Ciocan.

Stare de urgenţă moldovenească. Ce se schimbă?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

Afişând o mare dorinţă de a învinge Covid19, autorităţile au prelungit starea de urgenţă în sănătate publică până la 15 ianuarie. De luni, restaurantele, barurile şi cafenelele vor trebui să se închidă la ora 22.00. De asemenea, a fost interzisă activitatea cluburilor de noapte și a ringurilor de dans. Aici nu am ce să comentez, pesemne asta va avea un oarecare efect. Căci ceea ce am văzut în câteva localuri, la TV8, m-a speriat realmente: tineri veseli, sfidând orice normă sanitară, care spuneau că nu ştiu ce e coronavirusul sau nu îl consideră periculos. Dincolo de aceşti clienţi petrecăreţi şi iresponsabili e lesne de întrezărit nişte patroni dornici de profit, pe care îi doare-n cot de pandemie.

Alte măsuri ale autorităţilor ridică însă serioase semne de întrebare. De pildă, indicaţia ca persoanele trecute de 63 de ani să nu iasă din casă decât pentru necesități stringente. Sau restricționarea aflării în locurile publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.) în grupuri mai mari de 3 persoane. Aici cred că va fi cum a fost, adică un haos total. Vârstnicii se vor plimba şi nimeni nu se va putea lămuri cât de stringentă le-a fost necesitatea. Mai mult, am remarcat că mulţi vârstnici nu au măşti sau le poartă incorect în magazine. Poate ar trebui să li se ofere măşti ieftine? Poate ar trebui ajutaţi, ca să nu intre zilnic în magazine şi troleibuze?

Şi mai improbabilă mi se pare respectarea interdicţiei privind grupurile mici în locurile publice. Chiar cred autorităţile că în parcuri şi pe alei nu vor mai fi grupuri mai mari de trei persoane? Să fim serioşi! Văd în fiecare zi grupuri mari de oameni în oraş. Şi acum vor dispărea cu desăvârşire?

Ca să nu mai lungesc vorba, conchid: va fi aceeaşi debandadă care a mai fost, aceeaşi simulare a luptei cu virusul. Va fi ca la moldoveni, o luptă de mântuială. Vin zile foarte grele.

XS
SM
MD
LG