fbpx

Cum a cumpărat Veaceslav Platon compania Moldasig cu banii… de la Moldasig

Compania de asigurări Moldasig, în jurul căreia se aude tot mai des cuvântul atac raider, a fost cumpărată în 2012 de omul de afaceri Veaceslav Platon prin firme interpuse. Atunci șase firme au achiziționat, cu 15,6 milioane de dolari americani, 480.000 de acțiuni ale Moldasig, scrie deschide.md. Trei companii din cele șase la scurt timp au luat credite de la două bănci comerciale din Republica Moldova, asigurând cu bunurile companiei de asigurări întoarcerea creditelor. Într-un final, acele trei firme nu au mai returnat creditele și desigur că banii au fost luați forțat de către bănci de pe conturile Moldasig. Așa, potrivit sursei citate, Veaceslav Platon a cumpărat Moldasig tot cu banii Moldasig.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din două ordonanțe de pornire a urmăririi penale și o notificare a CNPF privind acționariatul de la compania de asigurări – acte întocmite în 2015, 2016 și 2017 (pot fi văzute aici) – reiese că în 2012, prin intermediul companiilor intermediare „PROLINA-PRIM” SRL, ICS „STOCK-TRADING” SRL, ICS „SEMGROUP-SYSTEM” SRL, ICS „SV-INCOLECT” SRL, ICS „STAR-TRANS-GRUP” SRL și „PARADA-TEX” Veaceslav Platon a achiziționat 480.000 de acțiuni ale Moldasig la Bursa de Valori a Republicii Moldova de la compania rusă „ROSGOSSTRAKH”.

Pentru achiziționarea de acțiuni s-au folosit bani, care, sub diverse pretexte, au fost transferați de alte companii, toate înregistrate în Marea Britanie. Este vorba despre companiile: Westbum Enterprises Limited, Seabon Limited, PR-Vert System Limited, Liberton Associated Limited, Ca1don Holding Limited, care, printr-o ciudată coincidență, se aflau sub controlul aceluiași Veaceslav Platon. Banii au fost transferați în cadrul unor contracte false pentru furnizarea de materiale de construcții, echipamente pentru producerea de biocombustibili și alte bunuri.

La scurt timp, trei din șase companii, care au devenit fericiții proprietari de acțiuni la compania de asigurări MOLDASIG au solicitat ulterior împrumuturi de la VICTORIABANK și MOLDINDCONBANK – bănci comerciale, care în acea perioadă – erau controlate de… Veaceslav Platon. Drept urmare, au primit credite în sumă totală de 15,4 milioane de dolari, adică o sumă aproape egală cu suma pentru care cele șase companii menționate mai sus au achiziționat acțiuni MOLDASIG (15,6 milioane de dolari)

Aici este și apogeul schemei de preluare a Moldasig, potrivit sursei citate – aceste trei împrumuturi au fost gajate cu bunuri ale companiei de asigurări „MOLDASIG” S.A. și sunt încheiate trei contracte suplimentare de asigurare a riscului financiar. Conform acestor acorduri, „MOLDASIG” S.A. a garantat rambursarea a două împrumuturi acționarilor SRL STAR-TRANS-GRUP și SRL Prolina Prim, iar unul către Parada Tex SRL.

Acest lucru a devenit posibil datorită acțiunilor fostului director al companiei de asigurări V. Bodia, Care, după ce a încheiat un acord cu Platon, și în schimbul primirii a 30% din acțiunile transferate, a emis polițe de asigurare corespunzătoare în numele MOLDASIG și a asigurat o garanție de împrumut în valoare de 3.087.169 dolari americani.

Nici SRL STAR-TRANS-GRUP, nici Prolina Prim, nici Parada Tex SRL nu și-au îndeplinit obligațiile financiare și nu au restituit împrumuturile băncilor. În locul lor a făcut-o Moldasig, plătind în total 14.074.706 dolari.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button