image
Sursa foto: Jurnal.md

Povara asupra spitalelor este enormă; Chicu: „Locuri nu mai sunt; Și dacă săli, echipamente mai găsim, nu avem medici”

Presiunea asupra sistemului de sănătate din Republica Moldova este foarte mare, numărul de bolnavi continuă să crească, iar locuri în spitale aproape că nu mai sunt. Și dacă spații și echipamente ar mai putea fi identificate, numărul de lucrători medicali este limitat și nu poate fi extins. Despre aceasta a anunțat în cadrul unui briefing premierul Ion Chicu.

„Capacitățile sistemului medical sunt la limită și posibilități de extindere nu mai avem. Spații, săli, mai găsim, nu mai sunt deja resurse umane.

Sănătatea noastră depinde de conștiința fiecăruia dintre noi”, a spus premierul.

În context, el a adăugat că în următoarele două săptămâni numărul de persoane infectate ar putea înregistra o continuă creștere, potrivit previziunilor epidemiologilor, după care, în urma restricțiilor adoptate vineri, 27 noiembrie de CNSP, autoritățile se așteaptă la o scădere a ratei de infectare.

„La această etapă suntem foarte presați de situația din sistemul medical. Locuri în spitale practic nu sunt. Săptămâna aceasta vor fi activate câteva zeci de locuri încă în câteva spitale, dar limita principală este lipsa personalului medical.

Din păcate, personal medical, altul decât cel care este, nu avem de unde îl lua. Am mobilizat studenții de la medicină, de la rezidențiat și toate rezervele. Spații mai putem identifica, paturi și echipament mai găsim, oameni mai mulți însă nu sunt”, a spus Ion Chicu.

În context, premierul a îndemnat oamenii să înțeleagă situația de criză în care s-a pomenit sistemul medical, să poarte mască și să respecte întocmai recomandările medicilor epidemiologi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: