image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

CALM cheamă mediul de afaceri la discuții despre plafonarea taxelor locale

Autoritățile publice locale nu sunt inamicii mediului de afaceri, dar cei mai de încredere parteneri. O spune directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui. El a chemat mediul de afaceri „să nu se dea la provocări de la persoane care urmăresc scopuri înguste” și a declarat disponibilitatea CALM de a se așeza cu mediul de afaceri la o masă rotundă și de a găsi soluții la toate problemele. Potrivit lui, inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale este o încercare de a dezbina relația dintre APL și mediul de afaceri, transmite IPN. CALM chemă Guvernul și Ministerul Finanțelor să stopeze acțiunile de dezbinare a relației administrațiilor locale cu mediul de afaceri.

Potrivit lui Viorel Furdui, plafonarea taxelor nu este susținută nici de asociațiile din domeniul agro-industrial din țară. Directorul CALM a citat dintr-un mesaj venit la adresa Congresului, semnat de mai multe entități agro-industriale, prin care acestea spun că nu au susțin politica bugetar-fiscală pentru 2021.

CALM insistă pe faptul că plafonarea taxelor locale nu este în interesul general al mediului de afaceri, ci a unor grupuri obscure. CALM invită mediul de afaceri să analizeze plafoanele maxime și să vadă că acestea afectează în special mediul de afaceri mic și mijlocii.

Viorel Furdui a remarcat că zilele trecute a avut loc o masă rotundă cu participarea experților naționali și internaționali în domeniul finanțelor publice, economiei, din Moldova și România. Principala concluzie a acestei mese rotunde a fost că plafonarea taxelor locale în Moldova este prematură, iar majoritatea participanților au spus că nu e necesară. În acest sens, este necesară revizuirea întregului sistem de finanțe locale. În opinia lui Viorel Furdui, graba din prezent și argumentele statului trezesc semne de întrebare privind buna credință a inițiatorilor plafonării taxelor locale.

CALM a venit cu un apel către premier și ministrul finanțelor să analizeze situația, să organizeze discuții, să îndeplinească rolul de mediator al discuțiilor între APL și mediul de afaceri pentru a găsi soluții. Să fie stopată adoptarea deciziei privind taxele locale și să se înceapă a discuta despre întregul sistem al finanțelor locale. A făcut un apel către Parlament să se implice în discuție și să evalueze impactul măsurii de plafonare a taxelor locale. De asemenea, Ministerul Justiției să dea public opinia în priința constituționalității și compatibilității plafonării taxelor în raport cu decizia Curții Constituționale din 2014, prin care a declarat neconstituțională plafonarea taxelor locale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: