image
Sursa foto: jurnal.md

Istorii traumatizante ale celor răpuși de Covid și ce a rămas în urma lor; Copilul unui medic decedat are nevoie de ajutor

În Republica Moldova au fost confirmate pană acum peste 107.000 de infectări și 2.290 de decese asociate coronavirusului. Primul caz de COVID confirmat în RM a fost la începutul lunii martie. La aproape nouă luni distanță, oameni de rând, personalități sau lucrători medicali din prima linie uciși de virus au ajuns cifre seci în statisticile oficiale. Virusul dezumanizează și moartea lor nu mai surprinde acum pe nimeni. Pacienții sunt batjocoriți în spitale, iar de umilințe au parte chiar și unele rude ale bolnavilor. Unele cazuri de-a dreptul traumatizante au fost relatate la „Jurnalul Săptămânii”, de la Jurnal TV.

Andrei Gaideu, un bărbat de 64 de ani, din raionul Criuleni, a fost depistat cu COVID și internat în secția de reanimare la două săptămâni după ce a suferit o intervenție chirurgicală la Institutul de Medicină Urgentă. Soția bărbatului susține că imediat după operație au stat izolați la domiciliu pentru a nu se contamina cu temutul virus. Femeia susține că soțul nu a fost testat după externare din spital.

El a fost cu câteva zile înainte și a dat testul la COVID. Pe 18 a fost operat și pe 24 a fost externat. Mergea în costele, parcă binișor, iar peste câteva zile s-a început temperatura. Tocmai vineri, sâmbătă, duminică, când erau sărbătorile. Eu m-am dus la punctul medical și am spus că soțul are febră după operație. Ce să fac? Ea zice: adresați-vă la medicul care a operat”, spune soția bărbatului din Criuleni, care și-a văzut soțul plecând de acasă pe picioare, iar după trei zile a primit vestea că acesta a murit.

Luni dimineață starea lui era mai gravă și am sunat la urgență. Și de la urgență l-au internat în reanimare. Marți eu am sunat și mi-au spus că e grav, dar stabil și dacă vrem să-i ducem mancare de acasă. Marți nu m-am dus, m-am dus pe data de 3. Cum am ajuns acolo mi-au zis că lui i s-a făcut testul și are COVID. Eu eram în autoizolare și joi s-a dus fiica lui cuscra, i-a transmis mancarea și i-au zis că de mâncat mănâncă tot, că e grav, dar nu e mai rău. Joi seara, după ce fata a venit acasă, la ora 22 mi-a spus că a avut stop cardiac și a decedat”, povestește soția răposatului.

Femeia este aproape sigură că soțul ei a fost infectat în spital. Doamna Zinaida așteaptă de mai bine de două luni dosarul medical al soțului ca să știe exact cum a fost tratat.

Oleacă de suspiciuni am avut parcă și băiatul a zis că hai să dăm să vedem, să scriem plângere și să vedem cum s-a lecuit. Se anchetează, au fost anchetatorii, am dat documentele care mi-au fost date de la spital și de la morgă. Cred că de la spital s-a infectat, că așa repede acasă el nici nu a avut de unde să se molipsească, că în ogradă ședea izolat. Cred că din spital acolo s-a îmbolnăvit cu Covid”, afirmă Zinaida Gaideu.

De aceeași părere sunt și cuscrii familiei Gaideu, care imediat după externare l-au luat acasă cu mașina, pentru a nu-l expune riscului în transportul public. Atât Andrei Gaideu, cât și cuscrul său, au stat acasă izolați. Zinaida Gaideu povestește că abia după o săptămână cuscrul său a plecat la un sanatoriu din Vadul lui Vodă. La câteva zile după cazare, a apărut febra și a început să se simtă rău. Angajații sanatoriului i-ar fi recomandat bărbatului să plece acasă și să facă investigații.

Reprezentanții Sanatoriul Bucuria nu au răspuns la telefon pentru a comenta situația.

Bărbatul avea 57 de ani, iar rudele spun că era sănătos. După cinci zile de aflare la sanatoriu, a început să se simtă rău. Soția bărbatului nu își poate explica de ce administrația sanatoriului nu a chemat ambulanța, dar l-au trimis acasă, fiind deja cu febră.

Odată ajuns acasă, bărbatul a început să își facă griji pentru cei dragi, iar pentru a-i proteja, s-a izolat. Fără să cunoască de la ce au apărut durerile, dar și ce tratament să urmeze la domiciliu, acesta a sunat la 112.

„A venit ambulața și m-au interogat pe mine la poartă, cu cine a stat în contact. I-am zis că el acum două ore a venit de la sanatoriu, a ieșit la balcon și a așteptat. Om în putere, energic, doar îl deranja gâtul și parcă oleacă începu și tusea și avea temperatura 38,5. Medicul nu a vrut să-l ia la spital. Ea tot întreba: mata ce spui? Da el: ce, mergem la raion. Da ea întreabă: dar vrei? Și el zicea că eu nu vreau la spital, dar vreau să știu de la ce este gatul”, povestește soția bărbatului, Zinaida Saratean.

Până la urmă, bărbatul a fost luat cu ambulanța și dus la spitalul din Criuleni.

Zilnic, familia se interesa de starea de sănătate a bărbatului, iar medicii din secție îi asigurau că totul este sub control și că nu au nevoie de medicamente suplimentare.

„Fiica suna în secție și întreba cum e pacientul Saratean. Am mers acolo, am vorbitcu șefa secției, doamna Novacovskaia, o știu, infecționistă din policlinică. Dumneaei spunea că nu trebuie nimic, că au totul”, povestește soția răposatului.

La câteva zile, bărbatul a fost transferat la terapie intensivă. Rudele au fost anunțate că anume acolo pacientul va fi tratat cu un aparat performant. La parter, bărbatul ar fi beneficiat de mai mult oxigen, afirmau medicii. În realitate, pacientul era deja dependent de oxigen. Mare le-a fost mirarea să afle că buteliile cu oxigen sunt instalate afară, iar paznicul spitalului ar fi fost persoana direct responsabilă să le schimbe după epuizare.

Balonașul stătea după geam, după perete, afară, și îl schimba paznicul care păzește spitalul”, spune femeia.

Timp de o săptămână, familia pacientului stătea de pază la poarta spitalului să monitorizeze epuizarea buteliilor cu oxygen. Rudele susțin că doar astfel erau convinși că tatăl lor va avea oxygen. Cu toate acestea nu erau siguri că anume butelia tatălui era schimbată.

„Ei planificau că butelia de oxigen ajunge pentru șase ore, dar deseori se termina și la trei, și la patru ore. Și tatăl socru ne telefona pe noi ca să telefonăm noi să vină să le schimbe butelia că la numărul lui nu mai răspuneau. Venea paznicul, un om în varstă, și până schimba... Ultima zi, când el nu mai putea să sune, am stat 24 de ore acolo, am schimbat eu butelia că am văzut că la trei ore s-a terminat și nu mai era nimeni acolo. Am și video unde paznicul spune că el nu știe de ce se termină butelia”, spun rudele bărbatului.

Nemulțumită de situația creată, familia s-a dus să ceară socoteală medicului responsabil de secția COVID din spitalul raional Criuleni.

Referitor la acuzațiile pacienților că dumnealor sunau paznicul nu vă pot da nicio explicație. Nu am fost la curent cu apelurile lor, sunt de 3 luni in urmă. Ceea ce ține de afirmația că le schimba paznicul, el nu este paznic. Este o persoană instruită, cu studii în domeniu de funcționare a buteliilor cu oxigen. Doar că da, este din sistemul gospodăresc auxiliar și pentru rudele pacienților par a fi toți paznici”, a declarat Irina Guzun, reprezentanta administrației Spitalului raional Criuleni.

Familia mai susține că lucrătorii medicali nu întreprindeau nimic pentru a salva viața bărbatului, în timp ce starea acestuia de sănătate se agrava de la o zi la alta.

Chiar din primele zile de aflare a bărbatului în spital, familia a cerut că acesta să fie transferat la un alt spital specializat, în Chișinău. Administrația instituției ar fi refuzat transferul din motive neclare. Aproximativ o săptămână. Atât a durat tratamentul la spitalul raional Criuleni.

„În momentul cand îi schimbau butelia, saturația oxigenului a scăzut pană la 15, eu am vedeam pe fereastră că gata, tata nu mai poate respira, făcea o respirație foarte greoaie și imi părea că gata acuș o să cedeze. Eu strigam: faceți ceva, mai repede regulați, să vină aerul! Dar ea striga: stai linistită, fată hăi, la fereastră. Adică ei făceau asta într-un temp foarte liniștit și încet”, mai spun rudele.

Văzând că starea de sănătate se agravează, familia reușește să-l transfere la spitalul Sfânta Treime din Chișinău. Timp de câteva zile, medici din Chișinău au încercat să-l pună pe picioare, însă fără succes. Expertiza a arătat ca omul s-a stins în urma complicațiilor cauzate de Covid-19. Rudele considera ca medicii de la Criuleni poarta toată vina și spun că de mai bine de două luni încearcă să afle adevărul de la Ministerul Sănătații.

„I-am asistat și i-am consultat la întocmirea plângerilor la Procuratura Generală, cât și la Ministerul Sănătății prin solicitările de rigoare de a fi investigate aceste cazuri, de a fi pornită o anchetă dacă în privința acestor pacienți s-au întreprins toate măsurile necesare din punct de vedere medical și s-a acordat asistența medicală calitativă necesară și în volumul necesar pentru ca să supravețuiască aceste persoane”, a declarat avocatul IDOM Alexandru Ciobănaș.

Reprezentanții spitalului raional Criuleni au respins acuzațiile rudelor.

„Într-adevăr, am avut așa pacient. Dumnealui 100% a primit tratament conform protocolului. Ceea ce vorbesc rudele, de prezența doar a unui preparat administrat pe zi, nici eu și nici dvs nu putem afirma cu certitudine, din motiv că nu am fost prezenți în momentul tratamentului. Dar din câte cunosc la noi în instituție nu se eschivează de la tratament, avem toate tratamentele necesare, echipamentul necesar, dispunem și de oxigen permanent, suntem asigurați. Nu cred că pacientul a beneficiat de tratament necorespunzător”, a spus Irina Guzun, reprezentanta administrației Spitalului raional Criuleni.

Cazurile în care pacienții acuză sistemul medical sunt tot mai dese însă. Și o femeie din Cimișlia, care a fost infectată cu noul tip de coronavirus, acuză personalul medical de neglijență. Potrivit ei, comportamentul personalului medical nu este unul potrivit. Femeia a cerut să-i fie păstrat anonimatul.

„Am fost internată în spitalul raional Cimișlia. Am avut COVID în stare gravă, vreo două săptamani am fost pe respirație artificială, dar fiind alergică eu am solicitat de la lucrători medicali să îmi dea istoria bolii, fiindcă eu știu la ce medicamente am alergie. Mi s-a spus că nu au dreptul”, spune femeia.

Astfel, pacienta a încercat o altă metodă de a face rost de actele medicale.

„După ce mi-am revenit și puteam să merg, am fost și am fotografiat istoria bolii cu ajutorul cuiva și am depistat că în istoria bolii este una, dar mie îmi administrează cu totul alte medicamente, ce a dat reacții alergice. Zahărul s-a ridicat la 29, drept că a venit un grup de medici și au luptat în seara aceea pană mi-am revenit. La mine a dat complicații și la șeful secției de învățământ Cimișlia, dumnealui a decedat în seara ceea. Eu mare noroc am avut și am rămas vie”, mai spune femeia.

Din cauza durerilor puternice, femeia era foarte atentă la ce i se administrează în spital. Iar medicamentele de care ar fi avut nevoie pentru a-i ameliora din dureri era nevoită să le cumpere personal.

Femeia mai spune că în spital i s-ar fi administrat diferite preparate periculoase.

„Nouă, celor în vârstă, ne puneau ceva să dormim, nu știu ce. Când am ieșit din spital, nu puteam merge. Soțul m-a dus la expertiză, unde în sânge mi-au găsit substanțe psihotrope, care în istoria medicală nu erau scrise și în viață nu le-am folosit. Este expertiza, a rămas medicul legist să se expună”, afirmă pacienta.

Nemulțumită și îngrijorată de atitudinea personalului medical, femeia s-a plâns la Ministerul Sănătății. În urma acelui apel telefonic, pacienta s-a ales cu câteva procese verbale intentate de poliția locală.

După o lună de tratament în staționar, femeia s-ar fi vindecat și a fost externată. A doua zi a mers la frizeria din localitate, de unde ar fi fost luat pe sus de poliție, deoarece ar fi încălcat regimul de carantină.

Oamenii legii și-au motivat acțiunile precum că femeia ar fi încălcat regimul de carantină. Ea a fost reținută preț de câteva ore, ulterior eliberată, după ce au stabilit că nu era obligată să stea în carantină. Toată întâmplarea a avut loc în văzul lumii chiar în centrul localității. Femeia s-ar fi plâns pe acțiunile poliției procurorului raionului Cimișlia.

Contactat de redacția Jurnal TV, procurorul pe caz, Marcel Bojinov, a spus că declarațiile doamnei nu corespund realității. Procurorul afirmă că deja a luat o hotărâre conform legislației în vigoare, de refuz în urmărirea penală, pe care femeia este în drept să o conteste.

Cazurile expuse sunt preluate spre litigare de către Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova în cadrul proiectului Centrul de Criză pentru Drepturile Omului în contextul Covid-19. Proiectul este finanțat din resursele Uniunii Europene și al Fundației Soros Moldova.

Un alt caz tragic este al Sabinei Drăguțan, un medic de pe ambulanță. Femeia urma să organizeze un parastas pentru tatăl său la sfârșitul lunii octombrie. Sabina și-a sunat rudele și le-a anunțat că nu va reuși să ajungă la parastas, pentru că se simte rău.

Când nu a mai suportat durerile, Sabina a chemat ambulanța. Imediat a fost conectată la aparate, plămânii fiindu-i afectați de Covid în proporție de 70%.

Sabina a murit peste 14 zile. De atunci, fiul ei de 11 ani zilnic primește pastile de liniștire. Încă nu a plâns. Încă o așteaptă pe mama.

„În prima zi nu i-am zis, i-am zis duminică. Colegii de la salvare mi-au zis să-i dau o pastilă de liniștire și i-am spus că mamica a decedat. I-am zis că a fost bolnavă și el nu a mai zis nimic... asta a fost”, spune bunica băiatului, soacra medicului decedat.

Sabina Drăguțan a lucrat timp de 20 de ani în calitate de felcer la substația de Asistență Medicală Urgentă Botanica. Fosta soacră ne-a spus că Sabina a divorțat acum patru ani. Cu toate acestea relațiile nu s-au răcit, iar ele continuau să se ajute reciproc. Din martie, de când a ajuns COVID, în Republica Moldova, Iustin s-a mutat la bunica lui, pentru că frica Sabinei cea mai mare era să nu-și infecteze feciorul. De aceea și a decis ca, atât cât durează pandemia, băiatul să stea cu bunica și tatăl său.

Odată cu trecerea lecțiilor pe online, bunica a fost nevoită să procure un computer, pentru nepot. Nu avea toți banii, a luat credit, doar ca nepotul să poată fi conectat la lecții. Rata lunară la bancă depășește suma de 1.500 de lei. Femeia spune că așa a vrut să își ajute nora care și așa avea două credite mari la bancă, unul de 100.000 de lei și altul de 200.000 de lei, luate pentru a-și procura o locuință. Soacra Sabinei a achitat creditul pe luna aceasta, dar ce va face mai departe nu știe.

Acum fiul Sabinei Drăguțan riscă să piardă apartamentul pentru care a muncit mama sa. Toți oamenii cu inimă mare sunt rugați să ajute familia să achite datoria.

Iar pentru asta, bunica a deschis un cont bancar pe numele nepotului Iustin Galbur prin intermediul căruia oamenii pot face donații.

Cod fiscal 2009500176602

Numărul contului MD93VI022330800004269MDL

iustiniustin

Noutăţile partenerilor

comentarii: