image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu i-a răspuns lui Vasile, băiatul cu dizabilități din Oxentea, care a tot așteptat o soluție de la Dodon

Vasile Leca, băiatul țintuit la pat de 22 de ani din cauza sindromului numit Omul de Piatră, locuitor al satului Oxentea, raionul Dubăsari, a rămas azi cu o mică speranță după răspunsul primit de la Maia Sandu, în cadrul dialogului pe care președinta nou aleasă l-a avut cu reprezentanții mass-mediei. Vasile i-a adresat Maiei Sandu, printr-o întrebare pusă prin noi, ceea ce l-a sesizat prin mai multe mesaje și pe Igor Dodon, referitor la pensia sa mizeră de 848 de lei.

La mesajul pe care i l-a trimis lui Igor Dodon, acesta i-a răspuns că și pensia sa se va mări de la 1 octombrie. Doar că, atunci când i-a venit pensia, Vasile a rămas șocat să descopere că aceasta i-a fost mărită doar cu 9 lei. Deși fusese recent prin Oxentea, însoțit de un cortegiu de mașini, unde a inaugurat cu mare fast un cerc giratoriu, Vasile spunea că Igor Dodon nu a coborât și la oamenii necăjiți din sat, să-i întrebe ce mai fac, cum de nu au murit de foame încă, hrăniți doar cu promisiuni și doar în campanii electorale.

„Îi doresc lui Igor Dodon să trăiscă măcar o lună cu pensia mea!”, ne-a spus băiatul atunci când am discutat cu el. Vasile ne mărturisea că nu mai crede în vreo schimbare, pentru că ani de zile a tot sunat și scris către diferite instituții, s-a adresat anumitor politicieni, dar în zadar.

În cadrul dialogului de astăzi, Vasile Leca ne-a rugat să-i spunem Maiei Sandu despre situația sa și s-o întrebăm ce va face dânsa pentru el, ca să aibă o pensie pe măsura cheltuielilor sale. Din funcția sa de președinte nou ales, cum îl va ajuta?

Maia Sandu i-a răspuns și a promis să-l contacteze:

„Sunt lucruri care trebuiesc făcute imediat și sunt lucruri care pot fi făcute pe termen mediu. În primul rând, pentru acești oameni cu venituri foarte mici și care au nevoie de îngrijire la domiciliu, o idee pe care o avem noi, și pe care am început s-o discutăm deja cu partenerii de dezvoltare, este să creăm un fond, noi îl numim Fondul de Argint, pentru că se referă la oamenii în vârstă, dar și la oamenii cu dizabilități. Prin acest fond, vrem să finanțăm servicii de îngrijire de lungă durată la domiciliu. Sunt foarte mulți oameni cu asemenea probleme, oameni în vârstă cu venituri mici și fără îngrijire din partea familiei, pentru că nu au familie. Iată, pentru acești oameni, noi vrem să creăm acest fond de îngrijire la domiciliu, care să fie finanțat din surse externe și implimentat de ong-urile din localitate. Aceasta este ideea pe care o discutăm la moment și o să revenim inclusiv la societatea civilă ca să dezbatem acest concept. Am început deja să discutăm despre finanțarea acestui program. Noi am vorbit și eu o să vin cu această inițiativă ca să creștem pensia minimă cel puțin la 2000 de lei, pentru că 2000 de lei este pragul sărăciei astăzi în R. Moldova. În acest caz, vorbim despre o pensie de 800 de lei, care este foarte departe de pragul sărăciei.

Acesta este un angajament care ar trebui, parțial, să îmbunătățească situația. Referitor la problema oamenilor cu dizabilități, trebuie să reformăm acest centru care se ocupă de acordarea gradelor, așa încât să ne asigurăm că banii pe care îi alocă statul ajung la oamenii cu dizabilități și nu ajung și în altă parte. Am văzut, inclusive în presă, reportaje, când erau eliberate aceste grade de invaliditate în mod fraudulos și puținii bani care îi acordă statul ajungeau la oamenii care nu se calificau pentru acești bani.

O altă problemă importantă care mi-a fost semnalizată de către o categorie de oameni cu dizabilități se referă la angajarea la lucru pentru cei care se pot angaja. O să căutăm soluții ca să le oferim oamenilor posibilitatea să lucreze. Pe scurt, acestea sunt măsurile pe care ne-am gândit noi că trebuie să le promovăm, ca să ușurăm viața acestor oameni”, i-a răspuns Maia Sandu lui Vasile Leca, dar și altor persoane aflate în situații similare cu el.

După ce președintele ales, Maia Sandu, i-a răspuns la întrebare, Vasile ne-a scris că plângea în acel moment și că i s-a trezit un pic de speranță. „De unde să am eu staj de muncă, pe care mi-l cer cei care stabilesc pensiile, dacă sunt bolnav de mic copil și n-am avut posibilitate să lucrez, ca să primesc o pensie cu care să supraviețuiesc?”, ne-a mai scris Vasile după ce a primit răspunsul.

Noutăţile partenerilor

comentarii: