image
Sursa foto: Jurnal.md

Maia Sandu îi va scoate la „stâlpul rușinii” pe angajații instituțiilor de ordine și securitate care urmăresc protestatarii

La fiecare protest anti guvernare, care se desfășoară în capitala Republica Moldova, sunt antrenați zeci și sute de angajați ai structurilor de forță și securitate, îmbrăcați în uniforme, mulți însă în civil, care filmează și fotografiază protestatarii. Aceștia sunt atât de insistenți, că uneori te bate gândul că o fac cu un scop determinat: de a intimida vocile celor care îndrăznesc să se revolte împotriva guvernării cu care nu sunt de acord.

De exemplu, la protestul de săptămâna trecută a primarilor, în afară de polițiștii în uniforme, oameni în negru, cu măști cum ar trebui să poarte, dar cu glugile trase adânc pe ochi, la fel au filmat și fotografiat primarii, inclusiv pe cei care erau intervievați de jurnaliști. Bunăoară, o femeie primar a fost insistent monitorizată de un deghizat în negru, dar care a refuzat să se prezinte și să spună cu ce scop o filmează. Mulți alți bărbați deghizați, majoritatea îmbrăcați în negru, au făcut la fel, filând fiecare primar, mai ales pe cei mai vorbăreți.

În cadrul dialogului Maiei Sandu cu reprezentanții mass-mediei, am întrebat-o pe președinta proaspăt aleasă cum vede aceste monitorizări și ce va face pentru ca instituțiile de pază și securitate să se ocupe de obligațiile lor și nu să piardă timpul cu filmarea protestelor pașnice.

„Este absolut anormală intimidarea oamenilor care vin să-și spună punctul de vedere, atunci când acest punct de vedere nu coincide cu părerea autorităților. Este un lucru care trebuie eliminat! Și, așa cum am spus mai devreme, asigurarea libertății de exprimare, asigurarea libertății de alegere a cetățenilor, indiferent dacă sunt angajați la stat sau dacă sunt din sectorul public, va fi unul din subiectele foarte importante pe agenda mea.

Voi folosi toate instrumentele, inclusiv discursul public, inclusiv îi voi scoate la stâlpul rușinii pe cei care își vor permite ca să procedeze așa cu oamenii. Aceste lucruri trebuie să înceteze, oamenii sunt liberi să protesteze, oamenii sunt liberi să-și exprime punctul de vedere, oamenii sunt liberi să aleagă, oamenii nu trebuie să plătească cu locul de muncă, sau să le fie hărțuită afacerea doar pentru că au un alt punct de vedere decât cei de la guvernare. Fac angajament să fiu de partea oamenilor și să oprim aceste abuzuri rușinoase!”, a declarat Maia Sandu cum va lupta cu intimidarea protestatarilor pașnici.

Noutăţile partenerilor

comentarii: