image
Sursa foto: bostonglobe.com

Joe Biden a fost invitat de Jens Stoltenberg la un summit NATO, după ce va deveni oficial preşedintele SUA

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a invitat pe preşedintele ales al Statelor Unite, Joe Biden, să participe la o reuniune la vârf a Alianţei la Bruxelles, după instalarea lui Biden la Casa Albă, în ianuarie 2021, informează Agerpres.

„L-am invitat pe Joe Biden să participe la un summit al NATO la începutul anului viitor, la o dată ce rămâne de stabilit, pentru a discuta subiecte importante, în special decizii de luat cu privire la menţinerea sau retragerea misiunii Alianţei în Afganistan”, a anunţat Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis reducerea trupelor americane ale misiunii Resolute Support a NATO în Afganistan, care numără în prezent 11.000 de militari. Numărul forțelor americane din Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500 înainte ca Trump să-și încheie mandatul

„Misiunea va continua în pofida retragerii forţelor americane, care reduce prezenţa americană în Afganistan, dar vor trebui luate decizii dificile în 2021 dacă talibanii nu îşi vor respecta angajamentele” a spus secretarul general al NATO.

„Nu avem nicio garanţie că negocierile de pace vor reuşi şi nu vom fi confruntaţi cu o dilemă. Fie Alianţa părăseşte Afganistanul şi ţara riscă să devină un nou sanctuar pentru teroriştii care desfăşoară operaţiuni contra noastră, fie NATO rămâne, cu o nouă misiune, dar va fi confruntată cu riscul de lupte” a explicat el.

Adaptarea NATO la noul mediu de securitate mondial, întărirea militară a Rusiei, ascensiunea Chinei, tensiunile între aliaţi sunt tot atâtea subiecte de abordat între liderii Alianţei la un viitor summit, a adăugat Jens Stoltenberg.

Noutăţile partenerilor

comentarii: