image
Sursa foto: poliția.md

Experți economici, despre bugetul aprobat astăzi de Guvern: „Un buget electoral; Încearcă să mimeze o majorare”

Bugetul pentru anul următor care prevede venituri în sumă de 41,4 miliarde de lei, cheltuieli de 55,3 miliarde de lei și un deficit în sumă de 13,9 miliarde de lei, a fost discutat astăzi în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV. Potrivit unor experți economici, bugetul prevăzut pentru 2021 este unul care nu va fi executat în anul următor și doar ar încerca să mimeze anumite majorări salariale.

Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a declarat în cadrul emisiunii că: „Este un buget de supraviețuire, care din păcate nu va fi executat nici anul viitor, ca și anul acesta, la fel ca în ultimii șase ani de zile. Avem deja 6 ani de zile când Guvernul vine în Parlament cu un buget irealizabil. Al șaselea an la rând bugetul este desenat, dar nu are treabă cu realitatea. Acest buget nu va fi efectuat cu cel puțin 7 miliarde de lei, cred eu” afirmă expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Veaceaslav Negruță, proaspătul anunțat consilierul economic al președintelui ales, Maia Sandu, a menționat că este complicat de a discuta despre un buget, pe care nimeni l-a văzut din timp, dar care a fost aprobat rapid de Guvern.

„Este complicat să discuți despre un document pe care practic nimeni nu l-a văzut, a primit o aprobare la Guvern la ora 17.00, iată această experință din ultimii ani, de a avea ședințe la 17.00 nu știu cui place, pentru că discuții ar trebui avea loc pentru săptămâni înainte. Lunea trecută au fost lansate niște cifre de 3 miliarde de lei pentru angajații din sănătate, fără a se ține cont de alte aspecte, reduceri de cadre și dotarea, echiparea instituțiilor medicale. Sunt lucruri care trebuie privite în complex”.

Și deputatul PAS, Lilian Carp, și-a expus punctul de vedere asupra bugetului aprobat de Guvern. Carp a declarat că: „Începând de mâine vor fi comisii care vor examina ce prezintă acest buget. Este un buget care încearcă cumva să mimeze o majorare pe anumite procese salariale”.

Secretarul general al Platformei „DA”, Ion Terguță, a catalogat acest buget drept unul electoral.

„Acest buget este din nou electoral. Îl avem ca subiect pe domnul Chicu, pentru că dânsul ne-a provocat două bugete catastrofă doi ani la rând și iată că ni-l pregătește și pe al treilea. Socialiștii gândesc pe termen lung(...)Se pare că vor fi foarte multe probleme în domeniul agriculturii și acest guvern încearcă să se joace cu TVA-ul în agricultură. Acest lucru va aduce pierderi în buget, dar va favoriza „marii” producători agricoli și în mod normal va defavoriza producătorii mici. După un an secetos pe care l-am avut și cu pierderi enorme în agricultură, iată că acest Guvern face un nou „cadou” agriculturii, iar cum se vor descurca agricultorii este foarte greu de spus”, a menționat Terguță.

Cât despre anunțul Guvernului privind majorarea salariilor angajațiilor din sectorul bugetar cu 30%, Veaceslav Ioniță a că acest lucru nu va fi posibil, dar există totuși două excepții.

„Referitor la salariile bugetarilor cu 30%, ei majorează banii alocați cu 3,8% și spun că vor majora cu 30%, vă dați seama că acest lucru nu este posibil. Acest lucru este posibil în două circumstanțe: prima-când Guvernul va majora la anumite categorii de salariați și bănuiesc că vor fi cei care au minimul de existență și al doilea-vor avea loc de optimizări de personal așa cum s-a mai făcut”, a punctat Ioniță.

Noutăţile partenerilor

comentarii: