(video) Președinta aleasă, Maia Sandu: Un nou Guvern va veni după alegerile parlamentare anticipate

Președinta aleasă, Maia Sandu, a susținut o conferință de presă, ce a durat aproape două ore și a răspuns la mai multe întrebări adresate de către jurnaliști. Aceasta a vorbit despre anticipatele parlamentare, noul Guvern, care nu va fi curând, reformarea unor instituții, relațiile externe și promovarea de reforme. Conferința a fost organizată la Palatul Republicii.

Foto: UNIMEDIA

(update) Maia Sandu îi mulțumește lui Renato Usatîi pentru sprijin, dar îi transmite că decizia privind alegerile anticipate parlamentare rămâne la discreția formațiunilor parlamentare și nu extraparlamentare.

(update) Despre cetățenia retrasă a lui Traian Băsescu, fostul președinte al României: Există o decizie finală în acest sens și domnul Băsescu poate relua întreaga procedură.

(update) Maia Sandu spune că PAS susține PNL la alegerile din România, fiind împreună parte a aceleiași familii europene.

(update) Maia Sandu spune că nu știe ce optimizări va face la Președinție, deocamdată: Chiar vreau să văd cum s-a reușit să se mărească de două ori bugetul pentru acestă instituție în ultimii ani.

(update) Maia Sandu spune că înainte de plafonarea taxelor locale, Guvernul urma să vină cu o analiză cât de multe abuzuri comit primarii atunci când stabilesc aceste taxe pentru diferiți agenți economici.

(update) Sandu, despre Igor Grosu și numirea alegătorilor din stânga Nistrului drept „separatiști”: Din câte eu cunosc, dumnealui s-a referit la regimul de la Tiraspol, în acea zi polițiștii nu și-au făcut bine treaba, când alegătorii nu pot fi transportați organizat la secțiile de votare.

(update) Maia Sandu, despre președinția partidului, după plecarea sa: În PAS este democrație, eu nu voi mai fi la următorul congres. Vor fi mai mulți candidați, mi-e greu să spun cine ar putea invinge.

(update) Dacă vorbim de consilieri prezidențiali: Ala Nemerenco, pe probleme sociale, Veaceslav Negruță, consilier pe economie, Olesea Stamate, consilier pe Justiție.

(update) Maia Sandu promite acțiuni pentru diasporă, printre care introducerea votului electronic.

(update) După învestire, voi convoca ședința Consiliului Suprem de Securitate și voi avea o discuție serioasă inclusiv despre furtul miliardului, unde este problema - presiuni din partea unor clanuri sau lipsa de capacitate.

(update) Eu voi depune efort să avem relații bune cu Uniunea Europeană și cu Federația Rusă. Vom debloca exportul, vom discuta despre sprijinul cetățenilor noștri ce muncesc acolo. Sunt multe întrebări și sunt deschisă să discut cu toți cei care pot contribui la soluționarea acestora.

Președinta aleasă nu a răspuns dacă va merge în vizită la Moscova.

Maia Sandu e vitat să se pronunțe pe marginea situației din Belarus și nu a răspuns dacă o va invita pe Svetlana Tihanovskaia la inaugurare.

(update) Îmi doresc să am o discuție, după inaugurare, cu Procurorul General ca să văd care sunt argumentele pentru lipsa de progrese.

(update) Vom reduce din multe privilegii, dar, este evident că nu poți renunța la pază în totalitate, inclusiv din cauza că atunci când începi lupta cu hoții și corupții mari situația devine mai tensionată.

(update) Cea mai scurtă cale către alegerile parlamentare anticipate este demisia actualului Guvern.

(update) Relațiile cu Turcia urmează să fie corecte, echilibrate, ca și în cazul tuturor țărilor.

Guvernul Chicu trebuie să plece? Cum apreciați ajutoarele României în criza pandemică?

Maia Sandu: Guvernul Chicu trebuie să demisioneze. Cât despre ajutoarele României și UE, suntem foarte recunoscători și mulțumim mult pentru ajutor.

Va susține intrarea țării în carantină totală, din cauza pandemiei?

Maia Sandu: Astfel de decizii nu se iau de președinte, ci de o Comisie specială, care funcționează de mai mult timp. Situația este dezastruoasă, anume din cauza deciziilor haotice și administrării proaste de până acum a crizei. Dar decizia nu-mi aparține mie.

Ce va face cu vila prezidențială de la Condrița?

Maia Sandu: Nu am fost niciodată la Condrița. Urmează si fie analizată situația și să vedem costurile ca să putem lua decizii. Este un lux exagerat acolo, ceea ce nu e normal și trebuie de făcut economii. Da, voi lucra în instituția prezidențială. Urmează și acolo să vedem cum putem micșora bugetul pentru întreținerea acestei clădiri.

Când trebuie să aibă loc alegerile parlamentare anticipate?

Maia Sandu: Cât mai rapid, pentru a pune capăt schemelor de delapidare a banilor publici.

Ce se va întâmpla cu PAS după învestire?

Maia Sandu: Legea mă obligă să renunț la calitatea de membru de partid. Este important să rămânem cu toții uniți.

Va veni cu un nou Guvern?

Maia Sandu: Nu există o majoritate în Parlament pentru un Guvern, iar alegerile anticipate sunt ceea ce își dorește poporul. Procesul va fi declanșat așa cum este prevăzut de Constituție.

A discutat cu Igor Dodon după alegerile prezidențiale:

Maia Sandu: Nu am avut nicio discuție cu Igor Dodon după alegeri, nici până la acestea. Nu am discutat de un an. de când a demis Guvernul pe care l-am condus. Sunt necesare alegeri anticipate.

Intenționez să am o întâlnire cu Ion Chicu pentru a afla care este situația în țară, în special situația financiară.

Un Guvern susținut de socialiști nu poate fi, întrucât un asemenea Guvern nu va lupta cu adevărat cu corupția.

Cum va colabora cu Guvernul Chicu sau va desemna un nou premier:

Maia Sandu: Oamenii au votat nu doar împotriva lui Igor Dodon, dar și împotriva acestui Guvern, împotriva modului în care se face politică. Este clar pentru noi că acest Guvern trebuie să plece. Până să plece însă, acest Guvern trebuie să-și îndeplinească funcțiile. Am venit cu solicitări privind bugetul țării, cu care deja suntem în mare întârziere. Aștept sprijin pentru afaceri, sprijin pentru sistemul medical.

Maia Sandu a venit pe jos la Palatul Republicii, întrucât sediul Partidului pe care încă îl conduce se află în preajmă.

Jurnaliștii vor putea adresa cel puțin câte două întrebări.

Urmărește aici întreaga conferință:


Pub