Reacția Kremlinului la declarațiile Maiei Sandu: „O modificare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană”

„O modificare a status quo-ului poate duce la destabilizarea situației din regiunea transnistreană”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitrii Peskov. Reacția Kremlinului a venit după ce președinta aleasă, Maia Sandu, a precizat că Rusia trebuie să-și retragă grupul operativ și munițiile păzite de aceștia de pe teritoriul Republicii Moldova și că misiunea de pacificare creată în 1992 trebuie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE.

Foto: UNIMEDIA

O schimbare a status quo-ului în regiunea transnistreană ar putea duce la o destabilizare semnificativă a situației din regiune, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin.

„Rusia îndeplinește funcții foarte importante și, bineînțeles, o modificare a unui status quo, care se bazează pe spiritul și litera dreptului internațional, poate duce la o destabilizare gravă”, a spus Peskov în timpul unei conferințe de presă, scrie Ria Novosti.

Președinta aleasă, Maia Sandu, a declarat în cadrul conferinței de presă, susținute astăzi, 30 noiembrie 2020, că grupul operativ și munițiile de pe teritoriul țării trebuie retrase, iar misiunea de pacificare trebuie transformată în una civilă sub egida OSCE.

„Atunci când vorbim de prezența militară rusească pe teritoriul Republicii Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este grupul operativ al forțelor armate și în raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul părții Republicii Moldova. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral și poziția statului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se restragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzește trebuie, de asemenea, retrase de pe teritoriul Republicii Moldova. Asta este, va fi și va rămâne poziția statului Republica Moldova. A doua parte este misiunea de pacificare. Pe această misiune de pacificare există un acord din anul 1992 semnat de către Republica Moldova și Federația Rusă, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare de mai multă vreme, partea Republicii Moldova spune că această misiune trebuie să fie transformată într-o misiune civilă sub egida OSCE și repet, asta este poziția Republicii Moldova, poziție pe care eu o reiterez” a declarat Maia Sandu.

Mai mult, președinta aleasă, susține că întâlnirile pentru soluționarea conflictului transnistrean vor avea loc, inclusiv în formatul 5+2.

„Întâlnirile nu se fac de dragul întâlnirilor. Noi avem dialog care se întâmplă la diferite etape și dialogul trebuie să continue pentru reglementarea conflictului. Eu o să muncesc la fel de mult pentru cetățenii noștri din regiunea transnistreană așa cum o să muncesc și pentru cetățenii de pe partea dreaptă a Nistrului. Am fost chiar și impresionată să văd că au venit oameni care ne-au votat la aceste alegeri, în pofida faptului că noi nu putem să mergem acolo fizic, nu putem să facem campanie electorală. Ne-a impresionat modul în care oamenii de acolo totuși se interesează și au venit să voteze. Dialogul o să continue în formatul în care există, inclusiv în formatul 5+2 pentru ca să putem să găsim soluții. Între timp, o să muncim ca să îmbunătățim condiția oamenilor prin proiecte commune și prin combaterea corupției și a propagandei, pentru că din cauza lor suferă cetățenii”, a precizat Maia Sandu.

Amintim că, încă din 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Rusia și-a luat angajamentul de a-și retrage trupele și munițiile din regiunea transistreană, însă nu și l-a respectat. Vezi AICI documentul.


Pub