00:52:27 24.04.2024
Stiri

Pandemia COVID-19 a pus stăpânire pe R. Moldova, iar premierul Chicu recunoaște că NU au mai rămas LOCURI în spitale. „Cea mai mare problemă e lipsa MEDICILOR. Noi am activat toate rezervele…”

Actualitate 30.11.2020 10:32 Vizualizări1250 Autor: Ziarul National
Pandemia COVID-19 a pus stăpânire pe R. Moldova, iar premierul Chicu recunoaște că NU au mai rămas LOCURI în spitale. „Cea mai mare problemă e lipsa MEDICILOR. Noi am activat toate rezervele…”


În următoarele două săptămâni, numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus va crește, iar în spitalele din R. Moldova nu mai sunt locuri disponibile, a recunoscut astăzi premierul Ion Chicu. Oficialul afirmă că, fizic, pot fi identificate câteva zeci de paturi pentru cei infectați cu noul coronavirus, însă nu mai sunt medici care să îngrijească acești bolnavi.

„Zilele trecute, la nivel mondial, au fost înregistrate 718 mii de cazuri noi de COVID – 19 într-o singură zi. În aprilie, atunci când eram cu toții în lockdown, închiși, erau maximum 102 mii de cazuri. Acum sunt de șapte ori mai mulți infectați. Aceeași tendință este și la noi. Avem multe cazuri și, din păcate, numărul acestora va mai crește în următoarele două săptămâni. Asta până își vor face efectele măsurile luate vineri de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP). La această etapă suntem foarte presați în privința situației din sistemul medical. Locuri în spitale practic nu mai sunt. Săptămâna aceasta vor mai fi activate câteva zeci de locuri în câteva instituții medicale. Din păcate, este o limită la extinderea numărului de locuri. Limita principală este lipsa personalului medical. Dacă e să ne întoarcem la situația din martie-aprilie - noi am majorat de mai multe ori numărul locurilor din spitale, dar, din păcate, nu avem de unde lua alt personal. Noi am mobilizat și studenții de la Medicină și cei de la rezidențiat, toate rezervele. Mai departe putem identifica paturi, echipament, dar oameni nu mai sunt”, a declarat Ion Chicu, după ședința tradițională de luni cu participarea spicherului și președintelui.

Potrivit lui Chicu, măsurile aprobate vinerea trecută nu restricționează în totalitate activitatea economică. Cel mai mult vor avea de suferit oamenii de cultură, după ce au fost interzise, până pe 15 ianuarie 2021, toate activitățile.

„Înțeleg indignarea oamenilor de cultură. Vreau foarte mult și mă rog Domnului ca toți oamenii de cultură, artiștii, să supraviețuiască în această perioadă. Știu că e o lovitură economică, dar angajații vor primi în continuare salarii, indiferent dacă fac sau nu spectacole. O să-i susținem și pe cei care au avut relații cu statul, cu bugetul. O să-i susținem și pe cei care, atunci când le este bine, uită de stat. Îmi cer scuze de la oamenii de cultură, dar până la 15 ianuarie nu vom permite spectacolele”, a punctat Ion Chicu.

Premierul a mai adăugat că toate aceste restricții au fost aplicate și în alte țări.

„Aceste măsuri nu sunt invenții ale lui Chicu sau Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, dar sunt măsuri aplicate peste tot în Europa. Aceste măsuri dau deja efecte în mai multe țări occidentale. Aceste acțiuni au fost coordonate cu reprezentanții ONU și OMS în R. Moldova. Rog oamenii să manifeste înțelegere. Capacitățile sistemului medical sunt la limită și posibilități de extindere nu avem. Spații și săli mai găsim, dar nu mai găsim deja resurse umane pentru a extinde numărul de locuri”, a conchis prim-ministrul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md