02:21:59 29.03.2024
Stiri

Președintele ales al R. Moldova: Trupele și munițiile rusești care staționează ILEGAL în stânga Nistrului trebuie RETRASE, iar misiunea de pacificare urmează a fi transformată în una CIVILĂ, sub egida OSCE

Actualitate 30.11.2020 14:21 Vizualizări1528 Autor: Ziarul National
Președintele ales al R. Moldova: Trupele și munițiile rusești care staționează ILEGAL în stânga Nistrului trebuie RETRASE, iar misiunea de pacificare urmează a fi transformată în una CIVILĂ, sub egida OSCE


Președintele ales Maia Sandu își dorește ca R. Moldova să aibă relații bune cu toate statele, iar politica externă a republicii din următorii patru ani va reieși din „interesul național al țării mele”.

În prima sa conferință de presă de după alegerile prezidențiale pe care le-a câștigat, Maia Sandu a declarat că, în ceea ce privește trupele militare ruse și munițiile care se află ilegal pe teritoriul R. Moldova, va reitera poziția statului moldovenesc.

„Atunci când vorbim despre prezența militară rusească pe teritoriul R. Moldova, trebuie să spunem că există două părți. Prima este grupul operativ al forțelor armate și în raport cu acest grup operativ nu există și nu a existat acordul R. Moldova privind prezența acestuia. Nu a existat niciodată și nu există un acord bilateral, iar poziția satului moldovenesc este și va fi în continuare că aceste trupe trebuie să se retragă și că munițiile pe care partea rusă spune că aceste trupe le păzesc trebuie, de asemenea, să fie retrase de pe teritoriul R. Moldova. Aceasta a fost, este și va fi poziția statului R. Moldova”, a explicat astăzi, de la Palatul Republicii, Maia Sandu.

CITIȚI și VIDEO, LIVE TEXT // Președintele ales Maia Sandu, la Palatul Republicii: „Acest Guvern trebuie să plece. Cea mai rapidă cale pentru dizolvarea Parlamentului este demisia actualului Guvern”

A doua parte se referă la misiunea de pacificare dislocată în stânga Nistrului.

„Pe această misiune există un acord din anul 1992, semnat de către R. Moldova și Federația Rusă, dar pentru că nu există pericolul unor acțiuni militare, partea moldovenească spune, de mai multă vreme, că această misiune de pacificare trebuie să fie transformată într-o misiuni civilă, sub egida OSCE”, a punctat Maia Sandu.

CITIȚI și Maia Sandu își anunță viitorii consilieri prezidențiali: Trei sunt foști MINIȘTRI


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md