‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCum va influența aplicarea TVA unic în agricultură fermierii, explică expertul Veaceslav Ioniță

Cum va influența aplicarea TVA unic în agricultură fermierii, explică expertul Veaceslav Ioniță

‹ adv ›
‹ adv ›

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 propusă de autorități, care prevede aplicarea TVA unic în agricultură de 12%, va asigura o activitate mai ușoară a fermierilor, susține economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui, chiar dacă politica fiscală vine cu mai multe surprize pentru anul 2021, inițiativa respectivă va oferi mai multe avantaje fermierilor:

„În prezent, în domeniul agricol sunt aplicate 2 cote TVA – de 8% și 20%. Pentru majoritatea produselor achiziționate de agricultori (fertilizanți, produse petroliere), este valabilă cota de 20 la sută, iar pentru mărfurile social importante aceasta este de 8%. Aparent, s-ar părea că agricultorii câștigă, însă, din păcate, companiile care vând cu 8 la sută și procură toate necesitățile cu TVA 20% acumulează TVA în cont, pe care nu-l pot utiliza. Astfel, se adună sute de milioane de lei, care au fost achitate sub formă de TVA la stat, însă acești bani nu pot fi utilizați”, a menționat pentru Agrobiznes Veaceslav Ioniță.

Practicile de până acum au dus la crearea diferitor scheme ilegale pentru ca agricultorii să-și poată soluționa problemele legate de TVA.

„Pentru a evita asemenea situații, statul a venit cu o soluție – aplicarea TVA de 12%. Pentru cei ce vindeau până acum cu 8%, acest lucru ar însemna că nu pierd nimic pentru că 12% este exact cota la care, agricultorii vânzând marfa cu 12%, ajung „pe zero”. Deci, nu vor plăti impozit suplimentar sub formă de TVA la stat. Acest impozit unic duce la evitarea fraudelor care aveau loc până acum, va ușura viața agricultorilor și nu va permite acumularea milioanelor în contul fermierilor. După mine, este una dintre puținele inițiative ce soluționează problemele”.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii