fbpx

foto, video | Cerul a devenit brusc violet. Cum se explică straniul fenomen

Locuitorii din orașul Trelleborg din Suedia au văzut cum cerul de deasupra lor devine, în mod straniu, violet. S-a întâmplat la începutul lunii noiembrie, de mai multe ori, la căderea nopții.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Întunericul era luminat brusc într-o culoare neobișnuită, cu tentă violet, spre marea supriză a celor 43.000 de locuitori ai acestui oraș din sudul Suediei. Imediat, fenomenul a dat naștere unui val de reacții.

Numai că nu a fost vorba despre un misterios fenomen meteorologic, cum au crezut mulți, ci despre efectul unei noi metode agricole. La zece minute de oraș, se folosește un nou tip de iluminare pentru culturile de tomate.

Ca să reducă mai ales consumul de energie, fermierii locali au decis să renunțe la sistemele lor clasice de iluminare a serelor și să opteze pentru un nou sistem pe bază de LED-uri cu lumină violet.

În fiecare seară este aprins dispozitivul care emite, pe una dintre cele mai vaste culturi de tomate din Suedia, o lumină mov. Nu numai că ar fi în avantajul plantelor, dar lumina LED-urilor ar stimula și creșterea producției, relatează Digi24. Atunci când se evaporă apa, iar norii groși și joși plutesc în atmosferă, lumina se reflectă pe o suprafață vastă în atmosferă și de aici apare și „luminarea” în mov a cerului.

Această prezentare necesită JavaScript.

Locuitorii din zonă, începând cu cei din comuna Gislöv și până la cei din Trelleborg, se plâng că lumina ajunge până în casele lor. Așa se face că din 6 noiembrie, fermierii au început să stingă luminile cu LED între orele 17:00 și 23:00.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button