Artiștii, în pragul disperării, după noile restricții anunțate de CNESP: „De ce arta a devenit pericol de sănătate publică. Și acolo sunt oameni vii, care și așa nu au profesat mai bine de jumătate de an”

Decizia Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică de a sista, din nou, activitatea instituțiilor culturale, crează o nouă perioadă de incertitudine pentru artiștii din țară. Cântăreți, actori și alți oameni de artă sunt revoltați și disperați și cer o abordare egală față de toată lumea. „Poate era cazul de făcut o analiză, de examinat câte cazuri de infectare au avut loc în sălile de spectacole, unde anume este un risc sporit de infectare, căci în toate sălile de spectacole se poartă mască pe durata întregului spectacol, dezinfectanți la fiecare pas, distanță fizică respectată cu strictețe. Poate nu trebuia de tăiat în carne vie peste tot domeniul teatral - concertistic”, se întreabă directorul general al Palatului Național, Andrei Locoman.

Foto: UNIMEDIA

„Cu ce date s-a operat la luarea acestei decizii? De ce arta a devenit pericol de sănătate publică? Nu era mai bine de făcut un studiu de caz, de convocat managerii instituțiilor teatral - concertistice să se expună. Sau chiar se crede că asta nu e important? Pacat! Multe ar fi de spus. Și cred că a venit timpul să le spunem!!!”, declară Locoman.

Alți zeci de artiști, precum Slava Sambriș, Corina Țepeș, Viola Julea și Costi Burlacu și-au exprimat dezacordul cu decizia CNESP.

fb/AndreiLocoman / Sursa:fb/AndreiLocoman

Mesajul a fost împărtășit și de directorul artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice al Filarmonicii Naționale, devastate de incediu în luna septembrie.

fb/AndreiLocoman / Sursa:fb/AndreiLocoman

Și Corneliu Botgros a comentat cu un mesaj ironic. „Poate veni vremea să ne reprofilăm”, scrie acesta.

fb/AndreiLocoman / Sursa:fb/AndreiLocoman

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a declarat că Republica Moldova revine la starea de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul țării în perioada 30 noiembrie 2020-15 ianuarie 2021, ca urmare a Codului roșu de Covid-19 la nivel național.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.


Pub