Platforma „Pentru Moldova” acuză deputații PAS, Platforma DA și PD de blocaj intenționat în crearea Comisiei pentru investigarea acțiunilor lui Veaceslav Platon

Refuzul fracțiunilor parlamentare ale PAS, Platforma DA și PD de a delega membrii săi în comisia parlamentară privind investigarea circumstanțelor de preluare forțată a unor acțiuni pe piața nebancară, cu accent pe ultimele evenimente din jurul companiei de asigurări Moldasig, trezește îndoieli rezonabile în privința beneficiarului intereselor pe care le apără deputații respectivi prin blocarea anchetei respective, se menționează într-un comunicat al Platformei Pentru Moldova.

Foto: UNIMEDIA

„Chiar în ajun membrii comisiei juridice au votat unanim pentru acest proiect. Ce s-a întâmplat pe parcursul unei singure nopți?! Ce sau cine a influențat deciziile fracțiunilor respective și le-a impus să se împotrivească creării comisiei de anchetă?!

Noi credem că deputații respectivi trebuie considerați complici și responsabili direcți pentru atacurile raider lansate în ultima perioadă de timp și pentru consecințele dezastruoase care vor afecta economia țării și fiecare cetățean al Republicii Moldova.

Atragem atenția că scopul comisiei respective este de a investiga circumstanțele de preluare forțată și pretinsele acțiuni subversive de pe piața financiară nebancară, cu participarea lui V. Platon, în special în contextul situației de la Moldasig, în privința căreia și-a exprimat îngrijorarea și Comisia Națională a Pieței Financiare.

Deputații din PAS, Platforma DA și PD au ignorat riscurile la care este supus întreg sistemul bancar și nebancar din Republica Moldova, riscuri asupra cărora au atras atenția inclusiv președintele ales Maia Sandu, reprezentanții diferitor formațiuni politice și experți independenți.

Metodele de atacuri raider la care asistăm în ultima perioadă de timp sunt trase ca la indigo cu cele constatate de Comisia de anchetă pentru investigarea tuturor circumstanțelor preluării forțate a acțiunilor băncilor comerciale, companiilor de asigurări/reasigurări din Republica Moldova, exercitate în perioada anilor 2010-2012. Deci, este foarte clar că în spatele acestora a stat și stă aceeași persoană.

Îndemnăm insistent toate partidele parlamentare să pătrundă în esența acestor cazuri și să înțeleagă gravitatea situației și consecințele care pot afecta profund sistemul bancar și nebancar al Republicii Moldova și, respectiv, stabilitatea economică a țării. În caz contrar, să recunoască deschis ale cui interese le urmăresc și să-și asume întreaga responsabilitate pentru consecințe. Cetățenii trebuie să-și cunoască „eroii”, mai ales în ajunul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate”, se mai menționează în comunicatul citat.

La rândul lor, deputații vizați au anunțat ieri că nu vor să participe la „reglări de conturi” și împărțirea zonelor de influență, care ar avea loc acum în domeniul vizat.


Pub