Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cercetătorii străini anunță că vor…

Cercetătorii străini anunță că vor lansa un test rapid ce ar putea detecta 50 de tipuri de cancer în stadiu incipient

Foto: CDC

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) anunță că va lansa un program-pilot pentru un test capabil să depisteze rapid peste 50 de tipuri de cancer, test care ar putea ajuta mii de oameni să se trateze de această boală în fazele sale incipiente, relatează CNN, citat de Digi24.ro.

Testul de sânge „Galleri” a fost dezvoltat de compania Grail din California și va fi folosit pentru prima oară pentru 165 de mii de pacienți, a anunțat NHS într-un comunicat de presă. Grail, a cărei activitate se concentrează pe soluții pentru detectarea timpurie a cancerului, este susținută de miliardari americani precum Bill Gates sau Jeff Bezos.

Reprezentanții NHS mai spun că testele de sânge ar putea fi extrem de utile în identificarea tipurilor de cancer care sunt dificil de diagnosticat și tratat timpuriu.

„Detectarea timpurie, în special pentru tipurile de cancer greu de tratat, precum cel ovarian sau cel pancreatic, are potențialul de a salva foarte multe vieți. Peste o mie de oameni sunt diagnosticați cu cancer zilnic în Regatul Unit”, a declarat Simon Stevens, directorul executiv al NHS.

Programul-pilot de folosire a acestui nou test va începe la mijlocul anului viitor și va implica 165 de mii de persoane, dintre care 140 de mii de oameni care au între 50 și 79 de ani și sunt fără simptome.

Rezultatele finale sunt așteptate până în anul 2023, urmând ca până în 2025 testul să poată fi utilizat la scară largă.

Nu toți experții oncologi sunt de părere însă că NHS ar trebui să efectueze acest program-pilot. Un profesor de la Universitatea Cambridge a declarat că are dubii cu privire la eficiența acestui test, în contextul datelor limitate care au fost publicate. Alți experți sunt de părere că ar trebui să existe un număr mai mare de teste înainte de a începe programul respectiv și că dovezile științifice actuale nu demonstrează fără dubiu că testul ar avea capacitatea să detecteze cancerul în stadiu incipient.