image
Sursa foto: jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Ultima oră! Republica Moldova revine la stare de urgență în sănătate publică în toată țara, până pe 15 ianuarie 2021

În Republica Moldova a fost declarată, din nou, stare de urgență în sănătate publică. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă, în cadrul ședinței Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice și această evoluție este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar și la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiștii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus premierul Ion Chicu.

„Reieșind din faptul că în toate unitățile administrativ-teritoriale este stabilit nivelul de alertă Cod Roșu, propunem: Se declară stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul RM în perioada 30 noiembrie - 15 ianuarie 2021”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

Astfel, în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19, CNESP a decis interzicerea activitatății cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020.

Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile și cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităților de alimentație publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.

În perioada stării de urgență în sănătate publică, se va interzice organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, competițiilor sportive, olimpiadelor cu prezența fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezența spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.

În același timp, instituțiile publice și cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcționalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezența obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inlcusiv numărul de unități de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii și pasagerii vor fi obligați să poarte măști de protecție pe parcursul călătoriei.

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, și evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică și întocmite obligatoriu listele de evidență epidemiologică a evenimentului.

Ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică din 27 noiembrie Posted by Guvernul Republicii Moldova on Friday, 27 November 2020

Noutăţile partenerilor

comentarii: