Hrișcă importată din Rusia, cu reziduuri de pesticide ce depășesc de 57 de ori norma admisă: ANSA solicită Rosselhoznadzor investigarea cazului

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a cerut Agenției federale ruse pentru siguranța agroalimentară și veterinară Rosselhoznadzor să ia măsuri privind încălcările sanitare depistate de ANSA în crupele de hrișcă venite în Republica Moldova din Federația Rusă.

Foto: ziarullumina.ro

ANSA a notificat că în loturile de hrișcă exportate de patru întreprinderi din regiunile Kursk, Leningrad, Bryansk și Voronej, nivelul maxim admisibil al glifosatului de pesticide, stabilit prin Decretul Guvernului Republicii Moldova nr.1191 din 23 decembrie 2010, a fost depășit.

În una dintre loturi norma a fost depășită de 57 de ori.

În legătură cu încălcările dezvăluite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Republica Moldova, departamentul rus a lansat o anchetă.

Glifosatul este un erbicid sistemic neselectiv utilizat pentru combaterea buruienilor, în special a plantelor perene. Acesta ocupă primul loc în rândul erbicidelor din lume în ceea ce privește cantitatea de producție.

Potrivit mai multor studii, glifosfatul poate fi periculos pentru sănătatea oamenilor: acesta poate provoca cancer, anomalii genetice, perturbări hormonale și infertilitate.


Pub