Ministerul Finanțelor: Plafonarea taxelor locale este solicitată de mediul de afaceri și în conformitate cu Legea Supremă. Parlamentul va decide

Ministerul Finanțelor anunță că este deschis pentru discuții pe marginea oricărui subiect reflectat în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021. Asta după ce mai mulți primari au organizat un protest astăzi, alături de Congresul Autorităților Locale din Moldova, pentru a-și eprima nemulțumirea față de plafonarea taxelor locale.

Foto: Ministerul Finanțelor

Astfel, Ministerul Finanțelor anunță că astăzi, la ora 15:00, este planificată o ședință cu participarea reprezentanților Congresului Autorităților Locale din Moldova, pe marginea subiectelor ce vizează măsurile de ordin fiscal.

Totodată, ministerul menționează că, proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 conține următoarele propuneri, ce vin să consolideze autonomia financiară și decizională a autorităților locale:

- Anularea reducerii de 15% la achitarea impozitului pe bunuri imobiliare;

- Acordarea dreptului autorităților locale din localitățile rurale de a stabili de sine stătător, în limitele de la 0,05% până la 0,4%, cota impozitului pe bunurile imobiliare;

- Acordarea competențelor de a stabili taxe locale speciale pentru prestarea serviciilor publice locale, altele decât cele prevăzute de Codul fiscal, în mărimea și modul stabilit de autoritățile publice locale.

„Dezvoltarea economică și, respectiv, asigurarea sustenabilității bugetare, atât la nivel central cât și la nivel local, este realizată de către contribuabili, care își asumă toate riscurile de antreprenoriat. Or, lipsa de certitudine și previzibilitate fiscală influențează puternic deciziile investiționale a mediului de afaceri.

Pe acest motiv și drept urmare a multiplelor solicitări din partea mediului de afaceri și asociațiilor de business, se propune stabilirea în Codul fiscal a unor plafoane a mărimilor maxime a taxelor locale, care sunt necesare agenților economici și autorităților publice locale sub aspectul previzibilității extinderii obligației fiscale.

Atât Constituția Republicii Moldova, cât și Carta Europeană a Autonomiei Locale, prevăd stabilirea cotelor taxelor locale de către autoritățile publice locale în limitele legii. Dreptul legiuitorului de a stabili unele limite a taxelor locale este indicat inclusiv în conținutul raportului explicativ care însoțește Carta Europeană a Autonomiei Locale, unde se explică că legislațiile centrale sau regionale pot fixa limite generale pentru împuternicirile colectivităților locale în materie fiscală.

Precizăm că, toate măsurile incluse în proiectul de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021 au fost supuse unui amplu proces de consultări publice cu toate părțile interesate, a căror participare activă și responsabilă în cadrul acestui exercițiu a avut un aport valoros la elaborarea și definitivarea proiectului de lege.

Proiectul de lege respectiv urmează să fie examinat de către Guvern, iar decizia finală privind adoptarea acestor măsuri de politică fiscală și vamală aparține Parlamentului”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Mai mulți primari ai localităților din diverse raioane ale țării au ieșit, astăzi, la protest, în fața Guvernului și Ministerului Finanțelor. Aceștia se declară nemulțumiți de proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, care prevede plafonarea taxelor locale.

Premierul Ion Chicu a explicat, în cadrul emisiunii UNInterviu pentru UNIMEDIA, de ce Guvernul susține plafonarea nivelului taxelor locale, în pofida unor critici aduse acestei măsuri de către unii reprezentanți ai autorităților locale. Totodată, Chicu a declarat că Guvernul nu va susține propunerea de a exclude taxa rutieră și a o include, anul viitor, în accizul pentru petrol, precizând că această măsură ar putea avea efecte negative asupra agricultorilor, dar și a transportatorilor, în condițiile actuale.


Pub