Primarii Partidului Nostru s-au solidarizat cu aleșii locali din întreaga țară și condamnă intenția Guvernului de a plafona taxele locale

by D M
Distribuiti mai departe...

Primarii Partidului Politic “Partidul Nostru” s-au alăturat protestului Congresului Autorităților Locale din Moldova. Edilii formațiunii s-au solidarizat cu aleșii locali din întreaga țară și condamnă intenția Guvernului de a include proiectul de plafonare a taxelor locale în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.  

Primarii PPPN consideră că prin aceste acțiuni, guvernarea, în primul rând, atentează la independența Administrației Publice Locale și subminează procesul de descentralizare a puterii şi autonomiei financiare. Competenţa de stabilire a plafoanelor trebuie să revină autorităților locale și nicidecum Guvernului sau Parlamentului, se spune într-un comunicat de presă al Partidului Nostru.

Potrivit primarului orașului Drochia, Nina Cereteu, prin imixtiunea în treburile administrațiilor locale, Guvernul lipsește satele și orașele țării de puținele surse de venit, condamnându-le astfel la dispariția lor de pe harta Moldovei.   

Noi nu am venit aici să ne apărăm interesele noastre personale, ci pe ale colectivităților pe care le reprezentăm”, a declarat Nina Cereteu, care a calificat drept falsă și ipocrită afirmația premierului precum că plafonarea taxelor locale este o măsură care vine să protejeze businessul de unele decizii nu tocmai inspirate ale unor autorități publice locale. 

Vreau să-l întreb pe domnul prim-ministru, care-și “face griji” pentru mediul de afaceri din localități, ce-au făcut ei în perioada pandemiei pentru a susține agenții economici, cu ce i-au susținut și care le-a fost atunci grija când, de fapt, tot noi, autoritățile publice locale, le-am oferit indemnizații și i-am scutit parțial de plata taxelor locale. Oare, prim-ministrul își face griji mai mult decât noi că nu vom avea locuri de muncă în teritoriu, că nu va exista dezvoltare? De aici, de sus, ei nu văd cum mor satele”, a mai spus Cereteu.

Totodată, alesul local de la Drochia a declarat că reprezentanți ai unor structuri de forță ar fi încercat să zădărnicească protestul de astăzi, mai mulți primari fiind intimidați prin apeluri telefonice.

Vreau să le spun “Rușine!” organelor de forță, care de ieri, de când a fost anunțată acțiunea de protest, au intimidat primarii, prin apeluri telefonice să nu se prezinte la această acțiune de protest. Republica Moldova degradează pe zi ce trece. Noi nu mai putem vorbi de o autonomie locală veritabilă, de descentralizare, ci de o centralizare evidentă pentru că “celor de sus” le este frică că scapă primarii din mâini. Ei se tem să ne ofere mai multă libertate, știind că în localități se află voturile lor, pe care le cerșesc doar atunci când au nevoie”, a afirmat în încheiere Cereteu. 

La rândul lui, primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico, a declarat că după introducerea unui plafon, peste care nu pot trece taxele cerute de la antreprenori, primăriile vor pierde din veniturile bugetare ce erau orientate spre dezvoltarea localităţilor. 

“Încălcarea drepturilor autorităților locale va afecta mai ales primăriile din sate, 900 la număr. Astăzi, statul se luptă cu autoritățile locale apărând interesele întreprinderilor mari, care vor plăti impozite mai mici”, a spus Bogatico.

Drept exemplu, el a dat impozitarea benzinăriilor. Dacă stațiile PECO din orașe livrează anual în buget câte 100-120 de mii de lei pe an, atunci în sate, este interzisă impunerea unei taxe de peste 50 de mii de lei și asta în timp ce multe benzinării, foarte profitabile, se află pe traseele naționale anume în raza primăriilor sătești.

Primarii Partidului Nostru susțin solicitarea CALM adresată Guvernului de a exclude din politica bugetar-fiscală a măsurilor de plafonare și anulare a taxelor locale, dar și respectarea deciziei Curții Constituționale din 2014, care a declarat neconstituţionale prevederile legislative prin care autoritățile de atunci au mai încercat să plafoneze taxele locale. 

Condamnăm cu fermitate interesele înguste și declarăm că vom apăra, cu toate forțele și în limitele legale, cauza pentru care luptăm”, declară edilii Partidului Nostru.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.