image
Sursa foto: jurnal.md

Un controversat proiect de lege, amânat de pe agenda deputaților; Greceanâi, dată peste cap: „Ce, toți suntem unanimi?!”

Proiectul de lege privind instituirea funcției de Ombudsman pentru drepturile antreprenorilor, care a stârnit discuții aprinse în societate, a fost amânat de pe ordinea de zi a ședinței parlamentare de astăzi. Decizia de amânare a fost susținut de deputații tuturor fracțiunilor, lucru care a șocat-o pe speakerul Zinaida Greceanâi.

„PAS solicită excluderea proiectului 442. Nu a fost coordonat cu oficiul Avocatul Poporului, nu ține cont de starndardele internaționale. Avocatul poporului s-a adresat comisiilor parlamentare și instituțiilor internaționale pentru expertizarea acestui proiect. Ar putea apărea conflict de interese dintre avocatul poporului și avocatul poporului pentru antreprenori”, a declarat deputata PAS Doina Gherman.

„Comisia Juridică l-a examinat, există raport pozitiv. În adresa comisiei a parvenit o scrisoare de bună intenție din partea reprezentantului Consiliului Europei în RM, care a vorbit despre dorința de a expertiza și că în două săptămâni maxim să dea o expertiză acestui proiect”, a precizat deputatul socialist Vasile Bolea.

Iar vicespeakerul Alexandru Slusari, deputat al Platformei DA, a spus că argumentele suplimentare de ce acest proiect nu poate fi votat nici în prima lectură sunt că proiectul nu este corect conceptual și că există riscul „să fie compromisă o idee nobilă”.

„Pentru a merge pe o cale greșită terbuie să facem cel puțin un pas. Aprecierile le va da timpul. Avem nevoie de o asemenea instituție, care se găsește în mai multe țări. După ce va fi aprobat conceptul în prima lectură, vom face dezbateri”, a replicat socialistul Bolea.

De cealaltă parte, democratul Dumitru Diacov a susținut necesitatea amânării proiectului.

„Am trăit 30 de ani fără avocatul antreprenorilor și acum tare repede vrem să-l avem. Să retragem proiectul, să discute business-ul și revenim, dar să avem epuizat acest cerc de discuții. Văd că și e o concurență”, a declarat Dumitru Diacov.

La această replică, socialiștii au dat și ei înapoi.

„Comisia a muncit, dar în contextul în care nu e consens și să nu-i facem concurență lui Diacov, propunem excluderea”, a spus Bătrâncea.

„N-am întrebat fracțiunea Șor, Pro Moldova, pentru Moldova. Susțineți? Ce, suntem noi toți unanimi?!”, nu și-a putut reține uluirea Zinaida Greceanâi, când retragerea proiectului a fost susținut de majoritatea deputaților.

Ședința plenară din 26 noiembrie 2020

Ședința plenară din 26 noiembrie 2020. Ordinea de zi - https://bit.ly/3l9pb0w Posted by Jurnal.md on Wednesday, 25 November 2020

Noutăţile partenerilor

comentarii: