image
Sursa foto: Unsplash

Cea mai mare calotă glaciară este în pericol din cauza apei oceanice tot mai calde

Topirea calotelor glaciare din Antarctica duc la creșterea nivelului oceanului planetar.

Influența în creștere a oamenilor asupra climatului Pământului determină topirea calotelor glaciare polare și, prin urmare, o creștere a nivelului mării. O echipă de oameni de știință condusă de cercetătorii de la Institutul pentru Științe ale Pământului de la Universitatea Heidelberg a analizat acum răspunsul celei mai mari mase de gheață de pe Pământ, cel din estul Antarcticii, la creșterea temperaturilor, notează Phys.

Pe baza datelor geochimice obținute din sedimentele de mare adâncime, studiul aruncă o nouă lumină asupra factorilor care determină stabilitatea stratului de gheață din estul Antarcticii. Aceasta sugerează că într-un climat din ce în ce mai cald, așa cum este de așteptat pentru viitorul apropiat, stratul de gheață din estul Antarcticii ar putea fi mai puțin stabil decât se credea anterior.

Un viitor sumbru

„Viitoarea topire a straturilor polare de gheață și creșterea asociată a nivelului mării la nivel mondial ca o consecință a schimbărilor climatice vor avea un impact substanțial asupra zonelor de coastă cu înălțime mică”, subliniază dr. Kim Jakob de la Universitatea Heidelberg.

Pentru a înțelege mai bine comportamentul stratului de gheață din estul Antarcticii într-o lume mai caldă decât cea de astăzi, oamenii de știință au efectuat analize geochimice ale sedimentelor de mare adâncime din Oceanul Atlantic, obținute prin intermediul programului internațional de forare oceanică integrată.

Studiul se concentrează pe intervalul de timp de la aproximativ 2,8 la 2,4 milioane de ani în urmă, o perioadă în care nivelurile atmosferice de dioxid de carbon erau similare cu cele din prezent. Rezultatele arată o creștere a stabilității stratului de gheață din estul Antarcticii față de acum aproximativ 2,5 milioane de ani. Această stabilitate a durat până în prezent, cu doar întreruperi pe termen scurt în faze excepțional de calde.

UnsplashUnsplash

O descoperire interesantă

În general se consideră că dioxidul de carbon și radiațiile solare joacă un rol important în topirea stratului de gheață. Cu toate acestea, acest nou studiu a constatat existența unui factor suplimentar în stabilizarea stratului de gheață din estul Antarcticii: formarea unor straturi mari de gheață în emisfera nordică, acestea cauzând scăderea nivelului oceanului global. Această scădere a nivelului mării a redus expunerea stratului de gheață din estul Antarcticii la apele oceanului relativ calde, care au potențialul de a topi părțile subacvatice ale stratului de gheață.

Aceste descoperiri aruncă o nouă lumină asupra comportamentului straturilor de gheață polară la concentrații atmosferice mai mari de gaze cu efect de seră, așa cum este de așteptat în viitorul apropiat. Rezultatul studiului subliniază vulnerabilitatea gheții din estul Antarcticii la încălzirea globală și riscul destabilizării maselor de gheață din vestul Antarcticii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: