După ore de dezbateri și acuzații despre „Gicu, Nicu și pasări de responsabilități”, Strategia de reformare a Justiției, aprobată

Strategia pentru asigurarea independenței și integrității în sectorul justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementare au fost aprobate de Parlament, în ședința plenară de astăzi.

Foto: UNIMEDIA

După mai multe ore de dezbateri, proiectul Strategiei a fost aprobat cu voturile a 49 de deputați din cei 87 prezenți în sală.

Partidul Acțiune și Solidaritate a insistat ca în strategie să fie prevăzută o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, chiar dacă avizul Comisiei de la Veneția unei astfel de inițiative a fost unul negativ. deputații nu au acceptat propunerea, motiv pentru care PAS nu a votat documentul.

„Unde-s judecătorii care au Porsche-uri de 12 mii de lei? Unde-s judecătorii care au case mai scumpe decât sediile Judecătoriilor unde lucrează? Sunt mulți onești în sistem, dar sunt și corupți, care pe timpul lui Plahotniuc se duceau în weekend la shoping în Italia. Un fruct stricat în coșul cu fructe bune le strică pe toate. Acești corupți trebuie excluși din sistem. Dacă până nu demult era un Gicu, acum este un Nicu ce umblă și rezolvă probleme în sistemul justițiar. Noi pledăm pentru o evaluare extraordinară, la capitolul integritate. Noi nu vom susține această Strategie”, a declarat și deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

„Ieri domnul Litvinenco spunea că susține această Strategie, că e unul foarte bun, dar astăzi deja nu e bun. Se pare că cineva v-a telefonat și v-a spus că juridic e bun, da politic nu trebuie susținut. Ați vorbit despre orice, numai nu despre Strategie. Vreți să vorbim despre case? Uitați-vă în propriile declarații, când aveți case de 120 metri pătrați, cu zero lei! În Strategie e altă abordare, nu cea de a-i strangula pe toți și puși la perete. Aceasta propune pârghii pentru instituții care să poată să-și facă treaba și să asigure integritatea și independență. Comisia de la Veneția a criticat această evaluare externă”, a declarat socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei Juridice.

„Ce fel de evaluare externă? Poate vreți și administrare externă a țării? E nevoie de evaluare populară și atât, restul sunt declarații politice”, a adăugat și deputatul Pentru Moldova, Sergiu Sîrbu.

„Eu am venit cu Strategia în Parlament ca să găsim consens larg așa cum l-am găsit la nivel internațional. Voi ați câștigat Președinția și nu mai sunteți în opoziție. Gata, sunteți la guvernare și ceea ce am vrut să fac astăzi se numește conlucrare instituțională”, a afirmat ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Strategia are drept scop îmbunătățirea sectorului justiției, prin crearea premiselor pentru un sector al justiției independent, imparțial, responsabil și eficient.

Documentul de politici conține trei direcții strategice de intervenție: independența, responsabilitatea și integritatea actorilor din sectorul justiției; accesul la justiție și calitatea actului de justiție; administrarea eficientă și modernă a sectorului justiției.

”Noul document de politici va oferi o viziune clară în privința proceselor în sectorul justiției care urmează a fi demarate în următoarea perioadă de 4 ani (2021 – 2024). În același timp, având în vedere reformele realizate până în prezent, noua strategie va constitui o continuare firească a activităților demarate, motiv pentru care se intenționează distanțarea de la conceptul de reformare și concentrarea pe aspectele de dezvoltare, după caz de consolidare sau valorificare a potențialului sectorului justiției”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Sursele financiare necesare pentru implementarea strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat, mijloacele financiare ale organizațiilor internaționale și suportul oferit de partenerii de dezvoltare.

Documentul a fost elaborat de Ministerul Justiției cu suportul partenerilor de dezvoltare și tuturor actorilor din sectorul justiției.


Pub