Vasile Bolea, către deputații care pun sub semnul întrebării legitimitatea Guvernului: O să vă invităm la Comisie să susțineți examene, iar dacă nu, o să vă ridicăm mandatele

Proiectul cu privire la Reprezentantul Guvernului în teritoriu și Oficiul Reprezentantului Guvernului în teritoriu a provocat replici acide între deputați, în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului. În timp ce unii aleși au poporului din opoziție au pus sub semnul întrebării legitimitatea Guvernului în frunte cu Ion Chicu, socialistul Vasile Bolea i-a invitat la Comisia juridică, numiri și imunități, în caitate de elevi, pentru a le da lecții din Constituție.

Foto: UNIMEDIA

Deputata PAS Veronica Roșca a calificat actualul Guvern drept unul „nelegitim”, în cadrul examinării în plen a proiectului cu privire la Reprezentantul Guvernului în teritoriu și Oficiul Reprezentantului Guvernului în teritoriu. „Acest proiect este venit din partea unui Guvern totalmente nelegitim, căruia i-a expirat mandatul. Un Guvern nu poate să-și asume reforme ale administrației publice centrale sau locale atât timp cât nu are nici mandat. Este un Guvern minoritar”, a declarat aceasta.

În replică, președintele fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că Guvernul este legitim și are mandat. „Dacă nu vă place cumva un Guvern, semnați o moțiune toți care doriți, trimiteți Guvernul în demisie, numiți altul și asumați-vă responsabilitatea pentru guvernare în aceste condiții. Vă dorim succes, faceți acest lucru cât mai curând, dacă aveți posibilitatea”, a precizat Furculiță.

Argumentele nu l-au convins, însă, pe vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi. „Care este majoritatea parlamentară care legal și-a asumat acest Guvern? Fracțiunea PD și-a retras sprijinul politic și nu mai este la guvernare. Atunci în baza căror voturi activează Guvernul astăzi și legitimitatea de unde și-o trage? Este vorba despre legitimitate, legalitatea e o altă discuție”, a menționat acesta.

„Cred că niciun deputat nu este judecător la Curtea Constituțională. Este suficient că CC și-a asumat să introducă noi norme în Constituție, haideți să mai facem și noi acest lucru și atunci ce va fi în țara asta?”, a replicat șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi.

Iar socialistul Vasile Bolea a declarat că va încerca să dea și el „o lecție parlamentarilor care își permit să dea lecții” în plen: „Votul se dă în Parlament și îl vedem: 70-80 de voturi pentru proiecte de legi care sunt susținute și este un lucru bun. Referitor la legitimitatea Guvernului, cine nu cunoaște, să citească legislația, Constituția, iar dacă nu aveți timp, vă invităm în Comisia juridică și o să vă citim lecții, dar după asta o să primim și examene de la dvs. Iar dacă nu o să le susțineți, probabil o să vă ridicăm mandatele”.

„Guvernul este, asumați-vă moțiunea de cenzură și vrem să vedem cum o să conduceți țara. Va fi hazliu”, a adăugat și vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea.

În cele din urmă, proiectul care a stârnit discuții și replici în Parlament a fost remis spre reexaminare către Comisia Administrație Publică.


Pub