(video) Au furat aproape un milion de euro din bancomatele italiene: 6 moldoveni, arestați după ce au spart zeci de aparate bancare

Șase moldoveni au fost arestați în Italia pentru spargerea bancomatelor în mai multe orașe ale țării, precum și în alte state ale UE. Organizația criminală acționa cu ajutorul tehnicii „Black Box”. Aceasta presupune permisiunea de a te „înregistra” ca „administrator de sistem” și apoi să ai acces la întregul numerar aflat în bancomat, scrie Il Giorno.

Foto: captură video/youtube

Această operațiune a fost realizată de carabinierii din Comandamentul provincial Monza Brianza, care a avut loc weekendul trecut, în provinciile Monza și Brianza, Milano, Bologna, Modena, Vicenza și Mantova, Parma.

Militarii au emis un decret de arestare a unui suspect de infracțiune - emis de procurorul de la Monza - împotriva moldovenilor cu vârsta cuprinsă între 23 și 39 de ani, considerați responsabili pentru asocierea criminală menită să comită furturi grave datorită spargerii de bancomate, cu tehnica „Black Box”, adică să se poată „înregistra” ca „administrator de sistem” și apoi să obțină livrarea întregului numerar.

În special, activitatea de anchetă a dezvăluit că organizația criminală era compusă din 12 persoane: pe lângă actualii 6 arestați, 3 sunt în prezent reținuți în Polonia, unul s-a întors în Moldova înainte de a fi arestat și 2 s-ar putea să nu mai fie pe teritoriul italian.

Investigațiile ulterioare au arătat, de asemenea, cum infractorii, împărțiți în trei echipe, după ce au furat în unele ținte, în Italia, din cauza situației Covid, aceștia s-au mutat în Polonia, Republica Cehă și Lituania. Ulterior, infractorii au revenit în cele din urmă în Italia, în urma arestării în Polonia a unei întregi echipe, în timpul unei tentative de furt a unui bancomat în țara respectivă.

Arestații au fost duși la închisorile cele mai apropiate, aflate la dispoziția Autorității Judiciare din Monza.

Ce înseamnă tehnica Black Box și cum aceasta funcționează

Așa-numita tehnică „Black Box” a bandei a fost întotdeauna aceiași: în faza de execuție, infractorii după ce au extras - prin spargerea - panoul luminos de curtoazie (pentru postamat) sau au creat o gaură în partea tastaturii (pentru bancomatele instituțiilor de credit) și având acces la multicablul serial, au conectat un dispozitiv (probabil un notebook) la un router extern (așa-numitul săpun) permițând astfel o echipă de hackeri, probabil din Europa de Est, să inoculeze de la distanță un malware capabil să dobândească rapid privilegiile de administrator ale sistemului de operare ATM și apoi să lanseze comanda de distribuire a bancnotelor.

35 de spargeri cu furtul a 800 de mii de euro

Grupul infracțional, fără adăpost și cu numeroase baze logistice împrăștiate între provinciile Milano, Monza, Bologna, Modena, Roma, Viterbo, Mantua, Vicenza și Parma, pentru fiecare obiectiv au adoptat precauții multiple și maniacale pentru a evita investigațiile - utilizarea mașinilor înregistrate pe nume anterioare, personalități diferite, schimb continuu de utilizatori celulari - planificarea detaliată a fiecărei activități și atribuirea unei sarcini specifice fiecărui criminal. Investigațiile de anchetă au făcut posibilă constatarea responsabilității asociației infracționale cu privire la comiterea a cel puțin 35 de atacuri bancare între tentative și consumate (responsabilitatea grupului este confirmată pentru peste 20 de alte lovituri) cu un profit ilegal de aproximativ 800.000 de euro, angajat în doar 7 luni, dintre care unele și în străinătate.


Pub