Sunt sau nu obligați agenții economici să asigure plata cu cardul bancar?

Terminalele bancare au permis deținătorilor de carduri din întreaga lume să poată face achitări și transferuri oriunde, în doar câteva clipe, astfel reducând esențial necesitatea de a opera cu bani cash pentru a satisface atât nevoile personale ale cetățenilor, cât și a simplifica gestionarea afacerilor.

 Cu toate acestea, în pofida numeroaselor beneficii, a preferințelor manifestate de tot mai mulți cetățeni, dar și a prevederilor legale ce obligă agenții economici să instaleze terminale de plată POS pentru plățile cu cardul bancar, mulți  agenți economici din Republica Moldova, în continuare, nu oferă această posibilitate. 

Să vedem ce spune legislația.

Conform prevederilor art.71 pct.1 din Legea nr.845 din 03.01.1992, „Cu privire la antreprenoriat și întreprinderi”, începând cu 1 iulie 2012, agenţii economici (cu excepţia asociaţiilor de economii şi împrumut şi organizaţiilor de creditare nebancară) al căror volum de vânzări din comerţul cu ridicata şi/sau cu amănuntul şi/sau din prestarea de servicii a depăşit 2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic precedent, sunt obligaţi, în termen de până la 1 iulie a anului imediat următor, să instaleze terminale POS şi să asigure posibilitatea de achitare a plăţilor prin intermediul acestora în subdiviziunile (cu excepţia reţelelor de comerţ ambulant) în care, în aceeaşi perioadă, volumul de vânzări a depăşit suma de 500.000 de lei.

Ce puteți face dacă unitatea comercială nu are instalat un terminal POS?

În cazul în care aveți un magazin/bar/cafenea pe care preferați să-l frecventați, însă acesta nu este dotat cu POS terminal, puteți să vă adresați direct comerciantului să vă dea explicații din ce motiv nu vă oferă posibilitatea achitării cu cardul și să înlăture acest neajuns.

Adresarea o puteți face în scris, în registrul de reclamații, care obligatoriu trebuie să se afle la un loc vizibil în orice unitate de comerț (lipsa acestuia sau refuzul de a-l înmâna se sancționează contravențional). În termen de maxim 14 zile, comerciantul este obligat să vină cu explicațiile de rigoare de ce nu are instalat un terminal de plată POS. Tergiversarea acestui termen sau refuzul de a veni cu un răspuns se sancționează contravențional de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.

Pentru nerespectarea prevederilor art.71, conform art.10 pct. 51 din Legea sus-menționată (instalarea terminale POS şi asigurarea posibilității de achitare a plăţilor prin intermediul acestora), se sancţionează cu amendă de 6.000 de lei pentru fiecare caz. În cazul în care  agentul economic nu s-a conformat prevederilor art. 71 în termen de 30 de zile de la data aplicării amenzii, i se va aplica o nouă amendă în mărime de 18.000 de lei. Controlul şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de către Serviciul Fiscal de Stat.

Care sunt beneficiile achitării cu cardul la un terminal POS?

Achitarea prin intermediul terminalelor POS au un șir de beneficii:

  1. Vă asigurați că plata a fost încasată legal, și că agentul economic va achita toate taxele și impozitele legate de ea. Uneori agenții economici, la achitarea cu cash, nu eliberează bonul fiscal, ci doar nota de plată, care este un bon intern și nu contabilizează cheltuielile agentului economic, mai simplu spus, FISC-ul nu vede aceste plăți și nu percepe taxe și impozite din ele. Astfel, când achiți cu bani cash un produs sau serviciu, există riscul ca unii agenți economici să nu  reflecte aceste plăți oficial, astfel să efectueze o evaziune fiscală. Achitarea cu cardul bancar exclude această posibilitate, căci în acest caz FISC-ul are accesul la toată informația și poate contabiliza toate încasările și toate veniturile. 

Iar achitarea impozitelor înseamnă: grădinițe și școli reparate, drumuri bune, salarii și pensii decente, medicină de calitate etc.

  1. Protejarea mai eficientă a drepturilor de consumator. Dacă pierdeți bonul fiscal după achitarea cu cardul bancar, puteți obține, oricând, dovada de la bancă a faptului că ați achitat un anumit serviciu sau produs la un anumit comerciant. Acest fapt va simplifica procedura de returnare a produsului necalitativ sau de rambursare a mijloacelor financiare.
  2. În contextul epidemiologic creat de Covid-19, este mult mai sigur să achitați cu cardul bancar, pentru a evita contactul cu comerciantul (transmiterea banilor din mână în mână, ridicarea restului), astfel diminuând esențial pericolul de infectare.
  3. Gestionarea eficientă a finanțelor și excluderea achitării unor sume mai mari de bani din cauza imprudenței dvs. sau incorectitudinii comerciantului. Vi se întâmplă adesea, după ce ați fost la cumpărături să nu vă puteți aduce aminte pe ce ați achitat atât de mulți bani? Achitările cu cardul vă permit să urmăriți în regim real (internet banking) toate achitările efectuate cu o zi, o săptămână, o lună sau chiar un an în urmă. Totodată, este exclus faptul că veți achita mai mult pentru un produs din imprudență sau fiind înșelat de vânzător, întrucât la achitare se exclude factorul uman în procesul de calcul. În primul rând produsul este scanat după barcode și achitați exact cât arată sistemul de plată. În același timp, comercianții de rea-credință nu au interesul să vă înșele, întrucât plata este electronică și ei nu vor putea intra în posesia acestor bani.
  4. Plățile prin intermediul cardurilor bancare adesea oferă diverse programe de loialitate, astfel puteți beneficia de reduceri sau rambursarea cash back-ului la achitarea cu cardul bancar.

În concluzie, agenții economici nu au dreptul, ci sunt obligați prin lege să ofere clienților posibilitatea să efectueze achitarea cu cardurile bancare. Comunitatea Zona Zero încurajează cetățenii să utilizeze activ plățile electronice și să ceară respectarea acestui drept de la comercianți. Îndeamnă, de asemenea, agenții economici să respecte prevederile legale și să activeze transparent.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.