VIDEO // Primarii din Moldova anunță un protest pentru vineri împotriva plafonării taxelor locale, propunere ce aparține Guvernului și care a fost inclusă în proiectul inclus în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021

by D M
Distribuiti mai departe...

Primarii din R. Moldova vor încerca vineri, 27 noiembrie, să convingă autoritățile centrale să anuleze introducerea limitelor pentru taxele locale, propunere ce aparține Guvernului Chicu și a fost inclusă în politica bugetar-fiscală pentru anul 2021.

Aleșii locali califică propunerea ca fiind „o încălcare constituțională gravă” și anunță că vor organiza un flashmob în fața Guvernului. Directorul Calm Viorel Furdui spune că primarii sunt nevoiți să caute dreptatea în stradă pentru că nu sunt auziți. „Este a patra încercare a guvernării de a atenta la puținele venituri ale primăriilor. Este o acțiune stranie. Guvernul, sub paravanul grijii pentru mediul de afaceri, promovează niște interese foarte înguste și obscure. Toată povara fiscală va cădea pe umerii businessului mic. Nu există niciun temei pentru a institui o plafonare”, a spus Furdui în cadrul conferinței.

Tatiana Badan de la Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a catalogat astăzi, într-o conferință de presă, această inițiativă a Guvernului ca fiind „un abuz”, dar și o încălcare a angajamentelor internaționale pe care și le-a asumat R. Moldova în ceea ce privește respectarea autonomiei locale, scrie Ziarul Național.

Totodată, Valentina Casian, primarul de Strășeni, a declarat că această inițiativă a Guvernului este „o ofensă” adusă primarilor și tuturor reprezentanților autorităților publice locale, pe care guvernanții i-ar considera „incapabili” să-și creeze o politică fiscală la nivel local.

„Nu putem vorbi despre o dezvoltare a localităților, dacă nu există dezvoltare economică”, a declarat Valentina Casian.

Iar primarul de Drochia, Nina Cereteu a cris pe Fcaebook că prin ideea sa Guvernul atentează la autonomia locală, în competențele căreia revine, de fapt, stabilirea plafoanelor. 

„A câta oară Guvernul atentează la autonomia locală? Descentralizare? Nu, n-am auzit! Care sunt de fapt scopurile ascunse ale inițiativei de plafonare a taxelor locale, domnilor guvernanți, ale cui interese lobati și protejați? De fiecare dată am fost împotriva plafonarii taxelor și nici acum nu V-om ceda!!! Împreuna, uniți, vom apăra interesele comunitatilor pe care le reprezentam!!!”
Aleșii locali consideră că, prin plafonarea taxelor locale, vor fi aduse prejudicii enorme comunităților locale și, în rezultatul acestor modificări, nu vor avea de câștigat nici cetățenii, nici mediul de afaceri, ci unele grupuri de interese obscure.

Astfel, primarii au lansat un apel la adresa deputaților să nu susțină această inițiativă a Guvernului, atunci când vor dezbate proiectul de lege în Parlament.

Primarii din țară au organizat un flashmob și pe rețelele de socializare. Eu și-au încărcat pe pozele de profil rame pe care scrie „NU plafonării taxelor locale”. 

 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.