Drepturile omului, din nou ignorate: Tiraspolul refuză să discute cu Chișinăul răpirile efectuate de KGB-ul transnistrean

Anticoruptie.md
20/11/2020

Regimul de la Tiraspol a refuzat, joi, să includă pe agenda discuțiilor din cadrul Comsiei Unificate de Control (CUC) subiectul răpirilor unor cetățeni moldoveni efectuate în timpul campaniei electoral prezidențiale de la Chișinău. De asemenea, Tiraspolul nu a dorit includerea pe agenda nici a subiectului ce ține de carantina instituită din martie ce limitează marja de liberă circulație pentru persoanele din și înspre regiunea separatistă.

Pe 29 octombrie, pe podul dintre localitățile Sănătăuca și Camenca, un cetățean al Republicii Moldova a fost răpit de către reprezentanții structurilor de la Tiraspol. Victima este un locuitor al regiunii transnistrene și se deplasa spre locul de muncă.

„Cetățeanul a fost urcat cu forța într-un automobil și transportat într-o direcție necunoscută. Nu se cunoaște nimic despre locul aflării lui și nici despre starea în care se află”, anunța un comunicat al Delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control.

„Acest caz revoltător de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și de sfidare a actelor de bază ale operațiunii de pacificare se adaugă la lista fărădelegilor comise pe parcursul lunii octombrie de așa-numitul „mgb” în sectorul de Nord al Zonei de Securitate. Delegația Republicii Moldova consideră că acest caz a fost posibil inclusiv datorită toleranței unor membri ai Comisiei care refuză chiar și punerea în ordinea de zi a problemei în cauză”, preciza atunci CUC.

Pe 7-8 octombrie curent, același serviciu de securitate de la Tiraspol a răpit alte patru persoane, un polițist, un angajat al Agenției Servicii Publice și alte două persoane necunoscute autorităților constituționale. Pe 8 octombrie, seara, angajații instituțiilor constituționale au fost eliberați.

 

Anticoruptie.md
20/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii