ANI verifică averea lui Vadim Filipov, membru al CEC din partea PSRM, la solicitarea deputatului Reniță

Irina Odobescu
25/11/2020
Colaj: CIJM

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat procedura de control privind eventuala încălcare a regimului juridic de declarare a averii și a intereselor personale în cazul lui Vadim Filipov, actualmente membru al CEC din partea PSRM. Autoritatea a demarat acest control la solicitarea deputatului Iurie Reniță.

„Vadim Filipov face parte din cei mai apropiați tovarăși de luptă ai lui Igor Dodon, fiind consătean și rudă cu acesta. Filipov este într-o situație similară cu alți tovarăși PSRM-iști și consăteni de-ai lui Dodon – Corneliu Furculiță și Vasile Bolea. Ca și Maxim Lebedinschi, secretar general al CEC din partea PSRM, Vadim Filipov a făcut împrumuturi în 2015–2016 de la SRL Exclusiv Media în valoare de 1 milion de lei, care nu au fost menționați în declarația de avere, deși era obligat să o facă în calitate de funcționar cu demnitate publică – consilier în Consiliul Municipal Chișinău din partea PSRM”, scrie Iurie Reniță după ce ANI a acceptat sesizare depusă de acesta pe numele lui Filipov. 

Iurie Reniță mai scrie că „în 2016 mai mulți fruntași ai PSRM au făcut împrumuturi de peste 30 milioane de lei, prin intermediul SRL Exclusiv Media al lui Corneliu Furculiță și spălați prin filiera Bahamas, folosiți în campania prezidențială a lui Igor Dodon din 2016. Din cei 29 de fruntași și activiști psrm-iști, implicați în această spălare de bani din Federația Rusă, prin offshore-ul din Bahamas Westerby Limited, fac parte deputații PSRM Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco și Petru Burduja, inclusiv actualul adjunct de la SPPS generalul Petru Corduneanu.

Dosarele acestor deputați, deopotrivă cu cele ale lui P. Corduneanu, M. Lebedinschi și Vadim Filipov și a altor 22 de socialiști, se află în examinare atât la ANI, cât la și Pocuratura Anticorupție, în urma sesizărilor deputaților Iurie Reniță, Octavian Tâcu și Lilian Carp.”

Irina Odobescu
25/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii