Furtul miliardului, laundromatul și afacerea Bahamas. Președintele ales, Maia Sandu, și-a anunțat subiecte prioritare pentru CSS

Ilie Gulca
25/11/2020

Cele mai răsunătoare dosare, precum Furtul miliardului, Laundromatul rusesc, concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale vor fi subiectele prioritate ale Consiliului Suprem de Securitate (CSM). Despre asta a anunțat, miercuri, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unui briefing.

„Am spus de multe ori, corupția este un pericol pentru securitatea națională. Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt cele mai importante lucruri în planul meu imediat. În acest sens, voi aproba o nouă componență a CSS și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, președintele ales a anunțat că va crea în cadrul Președinției un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Suprem al Magistraturii despre numirea și promovarea în funcții a judecătorilor.

„Astfel, ca nicio persoană care a emis decizii dubioase, ilegale să nu poată fi numită sau promovată în funcție. Voi insista pe evaluarea externă a procurorilor și judecătorilor”, a spus ea, anunțând că va prezenta spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens.

În domeniul politicii externe, prioritățile anunțate de președintele ales vor fi o politică externă „pozitivă și benefică” cetățenilor Republicii Moldova pentru a scoate țara din izolare internațională.

Ilie Gulca
25/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii