UE și BERD oferă finanțare de 17.5 mln de euro pentru mediul de afaceri din Moldova

Crina Dumitriu
25/11/2020

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) oferă noi finanțări întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) din Moldova. Un împrumut  în valoare de 17,5 milioane de euro care va fi acordat Moldova Agroindbank (MAIB) va oferi accesul atât de necesar la finanțare pentru acest segment critic de afaceri, au anunțat miercuri, la Chișinău, reprezentanți ai UE și BERD. 

Fondurile fac parte din linia de creditare EU4Business - BERD și vor ajuta companiile să investească în echipamente și tehnologii moderne de producere pentru a respecta standardele UE în ceea ce privește calitatea produselor, măsurile de sănătate și siguranță și conservarea mediului. Ca rezultat, companiile vor putea oferi produse de înaltă calitate pe piața locală și vor beneficia de oportunități comerciale pe piața europeană.

Împrumutul este al treilea la număr oferit MAIB pentru creditarea întreprinderilor din întreaga țară și creșterea competitivității acestora. Sprijinul comun al BERD  și UE vine într-un moment critic pentru întreprinderile din Moldova, care au fost puternic afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Linia de credit EU4Business-BERD este disponibilă în MoldovaGeorgia și Ucraina.

De asemenea, a fost ofertă în ArmeniaAzerbaidjan și Belarus pentru a face întreprinderile mai competitive, ca urmare a succesului acesteia anterior în celelalte trei țări.

BERD își propune să ofere împrumuturi de peste 400 de milioane de euro întreprinderilor prin intermediul instituțiilor financiare participante la acest program, în timp ce UE pune la dispoziție 98 de milioane de euro sub formă de granturi. Acesta din urmă va sprijini activitățile de asistență tehnică pentru identificarea, promovarea și verificarea celor mai bune echipamente disponibile și tehnologiile ecologice, precum și plăți stimulatorii către IMM-uri în urma implementări reușite.

"Ne angajăm să ajutăm companiile să investească în producerea modernă, în special în condițiile climatului actual dificil", a declarat Angela Sax, șefa BERD în Moldova. "Există beneficii clare pentru astfel de investiții pe termen scurt și mediu. Lucrăm îndeaproape cu partenerii noștri financiari și instituționali pentru a oferi un sprijin palpabil care va duce la creșterea comerțului prin standarde mai ridicate și va stimula redresarea economică în întreaga țară.”

"Accesul la finanțare este un element esențial pentru ca IMM-urile să poată depăși criza actuală și să își valorifice potențialul de creștere după pandemie. UE oferă sprijin sectorului IMM-urilor din Republica Moldova pe parcursul a mai mulți ani. În prezent avem aproximativ 20 de proiecte bilaterale și regionale care ajută antreprenorii moldoveni prin acordarea de granturi, împrumuturi și servicii de consultanță în afaceri. Proiectele finanțate de UE vizează, de asemenea, îmbunătățirea climatului de afaceri și asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru IMM-uri", a adăugat Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko.

„Acum că mediul de afaceri se confruntă cu dificultăți cauzate de pandemia și problemele climatice, MAIB continuă să sprijine antreprenorii și afacerile acestora. Noul împrumut este încă o dovadă a faptului că BERD, UE și MAIB și-au unit eforturile pentru a consolida IMM-urile moldovenești, astfel încât acestea să își îmbunătățească calitatea producției și să cucerească piața europeană. Parteneriatul cu BERD și sprijinul UE ne permit să ajutăm întreprinderile moldovenești în condiții preferențiale”, a declarat Președintele Comitetului de Conducere al MAIB, Serghei Cebotari.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituționali din Moldova. Până în prezent, a investit aproximativ 1,4 miliarde de euro în peste 130 de proiecte pentru a sprijini întreprinderile private, infrastructura cheie și pentru a construi o economie durabilă și prietenoasă mediului înconjurător.

Crina Dumitriu
25/11/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii