/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Cum explică președinta Curții Constituționale decizia ce ține de plata pensiei pentru militarii aflați peste hotare

missing
26 noiembrie 2020, ora 12:08

Președinta Curții Constituționale a Moldovei (CCM) Domnica Manole a venit cu un comentariu pe 26 noiembrie la decizia emisă de CCM prin care a fost declarat neconstituțional articolul 60 din Legea asigurării cu pensii a militarilor și a persoanelor din organele afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

„Articolul de lege contestat face dependentă plata pensiei de locul de domiciliu al persoanelor. Această condiție poate conduce la situații în care persoanele care au muncit în Republica Moldova și și-au dobândit dreptul la pensie sunt private de acest drept deoarece plata pensiei este sistată pe toată perioada domicilierii permanente a pensionarului peste hotarele țării. Persoanele în discuție și-ar putea primi din nou pensia dacă s-ar reîntoarce în Republica Moldova”, a declarat Domnica Manole.

Curtea spune că a observat că această categorie de persoane se află într-o situație similară în mod relevant cu cea a persoanelor care-și au domiciliul în Republica Moldova. Curtea nu a putut reține argumentul prezentat de Parlament potrivit căruia ar exista o situație economică și financiară complicată care ar justifica restrângerea acestui drept pentru persoanele menționate, pentru că, în cazul altor categorii de persoane, care-și au domiciliile în străinătate, nu a fost sistată plata pensiei.

Președinta spune că Curtea a făcut trimitere la jurisprudența sa anterioară în care a analizat existența unei interdicții generale de plată a pensiilor pentru persoanele cu domiciliul în străinătate și a declarat-o neconstituțională.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram