‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
11.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleTinerii cu cele mai bune planuri de afaceri în agricultură - premiați de APA

Tinerii cu cele mai bune planuri de afaceri în agricultură – premiați de APA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

40 de tineri din toate regiunile țării au participat la competiția planurilor de afaceri în sectorul agricol, desfășurată de „Asociația pentru Promovarea Antreprenoriatului” (APA) în cadrul inițiativei „Activități și metode educaționale inovative pentru tinerii din regiuni”, implementată cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (USAID/APM). 

Potrivit APA, concursul planurilor de afaceri a fost precedat de un program complex de instruire în domeniul antreprenoriatului agricol, derulat pe parcursul a nouă luni ale anului curent la care au participat peste 240 de tineri. Totodată, din rândul participanților la instruiri au fost selectați 51 tineri, care au fost ghidați de agenți economici care gestionează afaceri în sectorul agricol, care au împărtășit cunoștințele și experiența lor în dezvoltarea afacerilor, atragerea investițiilor, creșterea competitivității produselor. 

Astăzi, trei tineri din cei 40 de concurenți s-au ales cu câte un laptop, care îi va ajuta în dezvoltarea afacerilor lor. Alți cinci tineri au fost apreciați cu mențiuni pentru ideile de afaceri agricole expuse.

Ludmila Duca, președintele comisiei de concurs, a specificat că tinerii din regiunile rurale sunt axați pe deschiderea unor afaceri, dar nu întotdeauna au capacitatea de a sesiza și soluționa impedimentele care apar și nu dispun de suficiente instrumente de suport în lansarea sau dezvoltarea propriei afaceri. 

„În cadrul proiectului au fost organizate cursuri de instruire, unde tinerii au fost învățați să elaboreze planuri de afaceri, să aplice pentru finanțarea stratup-urilor, să acceseze un suport financiar, să-și dezvolte competențele personale de manager. Până la final au fost elaborate 40 de business planuri care au fost depuse la concurs. Aceste planuri s-au axat pe domenii de activitate din sectorul agricol, în special pe creșterea pomușoarelor, horticultură, inovații în domeniul creșterii strugurilor de masă, deschidratarea și congelarea fructelor și legumelor. Vreau să menționez că tinerii din regiunea de nord au fost foarte activi în cadrul acestui Proiect. Ce se referă la tinerii învigători, pot să comunic că au fost ingenioși și muncitori”. 

Constantin Novac din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni este unul dintre învingători care a prezentat un plan de afaceri în domeniul cultivării tomatelor în spațiu protejat, începând de la soiurile timpurii. 

„Cultivăm tomate galbene, roz și maro. Ideea acestei afaceri am preluat-o de la părinții mei, deoarece ne ocupăm cu această activitate de mai mulți ani. Am fost plecat de mai multe ori peste hotare, dar la un moment dat am decis să renunț și să rămân acasă. Până la moment, am lucrat pe terenuri arendate, dar urmează să construim pe un teren de aproape 3 hectare sere performante ca să putem produce cantitativ și calitativ mai mult. Sunt recunoscător APA pentru acest program, care nu doar ne-a instruit, dar ne-a motivat ca să înregistrăm identitatea, deaorece până acum lucram ca persoană fizică. Mulțumim finanțatorilor pentru suport și sperăm la un viitor prosper la noi aici, acasă”.

Nicolae Vraghii din Ștefan Vodă, a menționat că reprezintă o companie nou creată specializată în producerea uleiului presat la rece.

„Am decis să plantez 3 hectare de cătină și în anul curent am reușit să adun și prima recoltă, care a fost una mică, dar sper că pe viitor vom reuși să adunăm roade mari pe care să le comercializăm atât pe piața locală, cât și pe alte piețe din exterior. Conform planului de afaceri, ne propunem să construim un deshidrator. Totodată, dorim să implementăm și un sistem de irigare modern”. 

‹ adv ›

Scopul proiectului „Activități și metode educaționale inovative pentru tinerii din regiuni” a constat în stimularea spiritului antreprenorial. În cadrul conferinței de totalizare a programului, tinerii au apreciat oportunitatea oferită de a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale și motivația de inițiere a afacerilor în comunitățile lor, exprimându-și certitudinea că astfel vor contribui la dezvoltarea zonelor rurale.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›