image
Sursa foto: gov.md

Jaful secolului, laundromatul, Bahamas - primele pe agenda CSS; Maia Sandu: Finanțarea din pungi cu bani, sancționată dur

Cele mai răsunătoare dosare, precum furtul miliardului, Laundromatul rusesc, concesionarea aeroportului, finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale (Bahamas) vor fi primele subiecte puse în discuție în cadrul Consiliului Suprem de Securitate.

Despre aceasta a anunțat, astăzi, președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu.

„Am spus de multe ori – corupția este un pericol pentru securitatea națională. Lupta împotriva corupției și reforma justiției este cel mai important lucru în planul meu imediat. În acest sens, voi aproba o nouă componență a Consiliului Suprem de Securitate și voi reseta modul de organizare și funcționare a instituției”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, după preluarea mandatului prezidențial, Maia Sandu susține că va crea, la nivelul instituției prezidențiale, un mecanism de verificare a tuturor propunerilor venite de la Consiliului Superior al Magistraturii vizând numirea sau promovarea judecătorilor.

„... astfel încât nicio persoană cu probleme de integritate care a emis decizii dubioase sau ilegale să nu fie numită sau promovată în funcție. Același mecanism va fi valabil pentru alte în funcții publice pe care le va face Președintele”, a adăugat Maia Sandu.

După ce va accede la Președinție, Maia Sandu insista pe evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și va prezenta spre adoptare în Parlament un proiect de lege în acest sens.

„Corupția politică este o problemă care persistă și am văzut-o cu toții și în ultima campanie electorală. Cei care se fac vinovați de finanțarea ilegală a partidelor și campaniilor trebuie sancționați și voi veni cu propuneri legislative de modificare a cadrului normativ pentru înăsprirea pedepselor pentru aceste încălcări. Finanțarea campaniilor din pungi cu bani fie din interiorul țării, fie din exterior trebuie sancționată dur”, a mai spus Maia Sandu.

Președintele ales s-a referit și la intenția socialiștilor de a trece Serviciul Pază de Stat din subordinea președintelui la Parlament.

„Președintele este comandantul suprem al forţelor armate și este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Pentru exercitarea eficientă a atribuțiilor sale constituționale șeful statului dispune și de anumite pârghii. Instituțiile statului aflate în coordonarea Președintelui țării sunt deosebit de importante și nu trebuie să fie parte a unor târguri politice sau să-și schimbe subordonarea în funcție de mofturile cuiva. Le amintesc celor care pun la cale scoaterea unor instituții din coordonarea Președintelui că la aceste alegeri au votat 1,650,131 de oameni. Acești oameni au mers la vot deoarece cred în puterea Președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor, să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, altfel, veți simți pe pielea proprie supărarea oamenilor”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: