(video) Imagini dramatice la un spital din București: Pacienții nu mai au loc în saloane și primesc oxigen în paturi improvizate pe hol

Imagini groaznice pe holurile Institutului Matei Balș din București. Imaginile publicat pe rețelele de socializare de către un martor dezvăluie o realitate dură: holurile sunt pline cu pacienți Covid pe care medicii nu mai au unde să-i așeze. Un medic infecționist al instituției, Adrian Marinescu, a explicat pentru jurnaliștii de la Digi24, care este realitatea din spatele acestor imagini dure.

Foto: digi24.ro

„Cam așa arată holurile spitalului Matei Bals cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am văzut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, dacă nu e deja”, a scris Constantin Vasile Ifteme, potrivit digi24.ro

În imagini se vede cum alți pacienți stau pe scaunele și băncile de pe holuri și primesc oxigen din niște tuburi foarte mari așezate lângă ei.

Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș din București, a explicat marți seara, la Digi24, care este realitatea din spatele acestor imagini dure. Este o situație care durează de câteva săptămâni, consecință a creșterii accentuate a cazurilor de COVID. Este vorba despre pacienții care vin la camera de gardă, a cărei capacitate este cu mult depășită.

La camera de gardă sunt 19-20 de paturi, or au fost zile în care s-au prezentat și aproape 40 de pacienți. Cel mai greu este când pacienții vin în a doua parte a zilei, când toate paturile - eventual eliberate dimineața - sunt deja ocupate.

Adrian Marinescu dă asigurări că în ciuda acestei realități - fără precedent - cu care se confruntă „Matei Balș”, soluția găsită este cea mai bună pentru pacienți. Chiar dacă unii stau și 24 de ore pe hol, în paturi improvizate, important este că primesc imediat tratament și terapia cu oxigen, atât de necesară.

Pe de altă parte, susține doctorul Marinescu, o astfel de realitate se întâlnește și în alte spitale COVID, nu numai la „Matei Balș”. El crede că soluția este ca toate spitalele din Capitală să-și facă circuite separate și să devină și spitale suport COVID. Orice zi în care în București se înregistrează peste 1.000 de cazuri noi de infecții cu SARS-CoV-2 duce la astfel de blocaje.


Pub