Ion Chicu, despre creditul rusesc: Rusia nu mai are obligațiuni față de noi, după decizia CC. Acordul nu mai există

Republica Moldova riscă să nu mai primească creditul solicitat de la Federația Rusă, în contextul în care un acord între cele două părți nu mai există, în urma deciziei luate de Curtea Constituțională. Declarațiile au fost făcute de premierul Ion Chicu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Acesta a mai adăugat că acum totul depinde de dorința părții ruse, care nu se grăbește să vină cu un răspuns la nou proiect de acord, expediat de Ministerul Finanțelor de la Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

Guvernul nu a renunțat, deocamdată, la solicitarea unui credit din partea Federației Ruse, deși șansele ca Republica Moldova să primească acești bani sunt tot mai mici, de la o zi la alta. „Acești bani sunt prevăzuți în bugetul pentru anul 2020. Deci, noi nu lăsăm mâinile în jos, am mai notificat partea rusă, să vedem ce vor zice, dar atâta timp cât încă nu este semnat acordul, nu sunt nici banii. Și timp este tot mai puțin și mai puțin, după semnarea acordului trebuie să mergem iar în Parlament, în parlament știți ce se întâmplă. Ați văzut în aprilie, pentru că e important să tai orice Guvernului, numai să nu poată activa, nu-i exclus că și acum va fi acest scenariu, de aceea eu sunt cam sceptic deja la acest capitol”, a declarat Ion Chicu.

„După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional acordul, eu am trimis o scrisoare dlui Mișustin, prim-ministrul Rusiei, cu propunerea de a relua negocierile luând în considerare decizia. A fost răspunsul că, da, sunt gata să răspundă. După aceasta, noi am remis proiectul nostru de acord, din care am exclus exact punctele pe care Curtea le-a considerat neconstituționale, deși eu cred că neîntemeiat. Am remis proiectul nostru, partea rusă examinează poziția noastră. Deci, ei examinează poziția noastră de negocieri, pregătesc a lor, probabil, să vedem. Eu nu am un răspuns de la ei anume la acest proiect de acord trimis de Ministerul Finanțelor”, a menționat premierul.

Iar garanții că acest răspuns va fi unul pozitiv nu există. „Partea rusă a avut obligațiuni față de partea moldovenească în momentul când a semnat acordul; din momentul când noi i-am notificat că acest acord nu poate intra în vigoare, partea rusă nu mai are nicio obligațiune. Așa relațiile între parteneri tot timpul se fac, nu mai este contract între noi. Contractul din momentul anulării de către Curtea Constituțională nu mai există. Acum nu poți să mai impui pe nimeni încă o dată: haideți, mai veniți că... Asta depinde deja de posibilitatea și dorința Federației Ruse, eu nu pot să intervin acolo”, a explicat Ion Chicu.

Amintim că la 23 aprilie anul curent, Parlamentul a adoptat Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și cel al R. Moldova, privind acordarea unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 de milioane de euro. Pentru au votat deputații PSRM și PD.

Tot în acea zi, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, după ce judecătorii Curţii Constituţionale l-au destituit pe președintele CC Vladimir Țurcan și au ales-o în această funcție pe magistrata Domnica Manole.

La 7 mai, magistrații Curții Constituționale au declarat neconstituțional acordul de împrumut financiar în valoare de 200 de milioane de euro, dintre Republica Moldova și Federația Rusă. Asta după ce deputații Sergiu Sîrbu, Sergiu Litvinenco și Dinu Plîngău au depus sesizări la CC, în acest sens.

Ulterior, la sfârșitul lunii iulie, prim-ministru Ion Chicu anunța că Guvernul va reîncepe negocierile cu Federația Rusă cu privire la creditul oferit Republicii Moldova.

Iar în septembrie, șeful statului, Igor Dodon, anunța că noul acord privind creditul solicitat de la Federația Rusă, modificat de Guvern la recomandarea Curții Constituționale, ar putea fi semnat și ratificat în câteva săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat.


Pub