Vor fi sau nu impozitate coletele cu valoare mai mare de 100 de euro, transmise de moldoveni de peste hotare? Precizările Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor infirmă interpretările eronate apărute în spațiul public, precum că toate coletele transmise de moldovenii de peste hotare, a căror valoare depășește 100 de euro, vor fi impozitate.

Foto: Serviciul Vamal

„Condamnăm orice încercare de a promova știri false. Potrivit proiectului de lege privind politica fiscală și vamală pentru anul 2021, prezentat pentru consultare publică, se propune revizuirea tratamentului fiscal al mărfurilor transportate prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, și anume celor procurate de pe platformele internaționale de comerț electronic. Astfel, se prevede aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro. Importanța propunerii derivă din necesitatea asigurării concurenței loiale între mărfurile produse autohtone și cele procurate prin intermediul trimiterilor poștale.”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Finanțelor.

În cazul coletelor transmise de cetățenii moldoveni de peste hotare, plafonul rămâne neschimbat la nivelul de 430 de euro pe cale aeriană și 300 de euro pe cale terestră, precizează ministerul.

Potrivit prevederilor proiectului de politică fiscă și vamală pentru anul 2021, publicat repetat de Ministerul Finanțelor pentru consultări publice, începând cu anul viitor, pentru coletele în sumă mai mare de 100 euro, livrate prin poștă, ar putea fi percepută TVA și taxele vamale.

Astfel, se prevede revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate în cadrul tranzacțiilor comerciale de tip B2C (de la business la consumator) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale.

Facilitățile fiscale și vamale se vor aplica doar asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro, și care nu au caracter comercial. În prezent, plafonul respectiv constituie 200 de euro per expediere.


Pub