(video) Ceban, despre anularea deciziei de desemnare a câștigătorului licitației celor 100 de autobuze: „Nu vreau să cred că sunt interesele cuiva”

Primarul capitalei, Ion Ceban, susține că decizia celor de la ANSC, cu privire la anularea câștigătorului licitației pentru cele 100 de autobuze și cerința de reevalua ofertele, l-a luat prin surprindere. Potrivit edilului, achizițiile au fost făcute cât se poate de transparent, iar autobuzele deja trebuiau să fie la Chișinău. „Eu nu vrea să cred că sunt interesele cuiva, îmi pare rău pentru aceste procedee și jonglări birocratice care au loc, dar cu toții trebuie să respectăm legislația ne place sau nu ne place, să ne adaptăm acelor cerințe”, declară Ceban.

Foto: UNIMEDIA

„A fost constituit un grup de lucru la nivelul Primăriei municipiului Chișinău, achizițiile au fost făcute câte se poate de transparent, în instanță finală, toți cei 13 membri ai grupului au fost determinați ca și învingători în acest concurs. Cu 5 ani de garanție, cu privire la supravegherea tehnică și schimbul de piese, cu prețul mai ieftin decât este în licitația care a fost anterior.

A existat o formulă, 60-20-60, grupul de lucru a luat-o în calcul, a determinat câștigătorul. Astăzi am aflat cu stupoare și am fost luat prin surprindere că într-un fel sau altul ANSC-ul ne pune să reevaluăm aceste oferte și pentru sunt foarte multe întrebări în această privință. Știu un lucru, autobuzele deja trebuiau să fie la Chișinău, ținând cont de situația pandemică urâtă în acest an, noi cei din regiune la nivel global avem nevoie de transport public cât se poate de rapid, inclusiv probabil pentru că rata de infectare, rata de risc este anume în transportul public.

Obiectivul nostru a fost până la urmă până pe 31 decembrie, cel târziu în aprilie să avem aceste 150-160 de unități de transport, troleibuze, autobuze. Iată că astăzi, pe partea de autobuze ni se cere să facem niște clarificări suplimentare sau nu exclud, anulată licitația”, a spus Ceban.

Primarul a mai adăugat că astăzi va convoca în ședință pe mai mulți responsabili pentru a analiza situația și a găsit soluții.

„De urgență voi convoca pe toți cei din domeniu vizați, juriștii, cei responsabili de domeniul achizițiilor publice. Nu ține de Primărie nemijlocit dacă ținea doar de Primărie și de intenția politică de a decide autobuzele erau deja în luna iunie la Chișinău. Nu a fost să fie, au fost acele dispute cu caracter politic, am făcut o participare largă, am implicat tot felul de oameni, s-au făcut licitații transparente, s-au asigurat toate procedurile pentru a avea disponibile cele 270 de milioane pentru achiziționarea acelor 100 de autobuze”, a declarat Ceban.

ANSC a anulat „decizia de atribuire a contractului de achiziții publice la procedura de achiziție publică, în partea ce ține de evaluarea ofertei „Anadolu Isuzu Otomotiv Sanayii ve Ticaret” A.Ș și a ofertei „BMC Otomotiv Sanazi ve Ticaret” A.Ș, inclusiv actele subsecvente”, potrivit deciziei ANSC.

Primăria municipiului Chișinău a desemnat compania producătoare „ISUZU Anadolu Otomotiv Sanazii ve Ticaret", câștigătoarea licitației pentru livrarea a 100 de autobuze care vor fi puse în circulație pe străzile din capitală.

Totodată, pe 20 octombrie, Consiliul municipal Chișinău a aprobat astăzi, 20 octombrie, un proiect de decizie privind contractarea de către municipalitate a unui împrumut în valoare de 261 milioane de lei. Banii vor fi utilizați pentru procurarea a 100 de autobuze de către Î.M. ,,Parcul Urban de Autobuze".


Pub