Peste 600 de moldovence, supuse violenței în familie doar în acest an. Cum te poți salva dacă ești și tu printre victime

Poliţia Capitalei și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se alătură Campaniei Internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, organizată anual în perioada 25 noiembrie - 10 decembrie.

„Fenomenul violenței în familie este unul mult prea dureros, care afectează întreaga societate și fiecare cetățean în parte, dacă nu direct, atunci indirect, prin impactul costurilor morale și social-economice. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu partenerii de dezvoltare și societatea civilă a întreprins acțiuni consolidate pentru combaterea acestui fenomen în Republica Moldova, însă fiecare membru al societății joacă un rol important în prevenirea violenței împotriva femeilor și fetelor. Încurajăm femeile și întreaga societate să raporteze cazurile de violență la linia fierbinte 0-8008-8008, disponibilă 24/24, dar și la autoritățile competente”, a menționat ministra Viorica Dumbrăveanu.

În același context, angajații din cadrul Secției securitate publică din cadrul Direcției de Poliție a mun. Chișinău împreună cu polițiștii IP Centru și reprezentanții Inspectoratului Național de Probațiune, au desfășurat o activitate de informare, sensibilizare și conștientizare de către cetățeni a gravității consecințelor violenței asupra femeii.

Totodată, cetățenii au fost informați și despre aplicarea mecanismelor disponibile de prevenire şi combatere a acestui fenomen.

Violența împotriva femeilor și în familie este un fenomen larg răspândit în Republica Moldova. Estimările naționale conform Studiului „Violența față de femei în familie”, desfășurat de Biroul Național de Statistică, sugerează că mai mult de 63 la sută dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15-65 ani au suferit de cel puțin o formă de violență pe parcursul vieții. În anul 2019 au fost înregistrate 2.597 cazuri de violență în familie, iar în primele 3 luni ale anului 2020: 678 cazuri.

În caz că sunteți victimă a violenței în familie, nu tolerați acest fenomen, adresați-vă cu încredere pentru ajutor organelor compente.


Pub